Mısır'da isyan
Polis Tahrir göstericilerine gaz sıktı
Mısır'da orduya bazı ayrıcalıklar tanıyan 'anayasa hazırlık belgesi'ni protesto eden göstericiler, sert müdahaleyle karşılaştı.
Haberin Öne Çıkanları
Biber gazlı müdahele
81 yaralı var
Seçimlere dokuz gün kala

mısır'ın başkenti kahire'de polis ile muhalifler arasında tahrir meydanı'nda çatışma çıktı. tahrir meydanı'nda polisin, halk ayaklanmasında ölen ya da yaralanan kişilerin yakınlarının çadır kurduğu bölgeye gaz ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale etmesi sonucunda başlayan çatışmada 81 kişi yaralandı.
protestocular içişleri bakanlığı'na doğru yürümek isterken, güvenlik güçleri gaz ve göz yaşartıcı bombalarla göstericilere müdahale etti.
görgü tanıklarının ifadelerine göre göstericiler, askeri polise ait bir aracı yaktı ve polise ait bazı araçları ise tahrip etti. gösteride, iktidardaki askeri konseyin bakanı general hüseyin tantavi ve güvenlik güçleri aleyhinde sloganlar atıldı.
cuma günü başladı
olaylı protesto, ülkede mübarek devrinin ardından yapılacak ilk seçimlerden dokuz gün önce gerçekleşti. ülkede onbinlerce gösterici, cuma günü tahriri meydanı’na yürümüş ve orduya bazı ayrıcalıklar tanıyan 'anayasa hazırlık belgesi'ni protesto etmişti.
müslüman kardeşler ve ona bağlı özgürlük ve adalet partisinin önderliğinde düzenlenen gösterilere farklı fraksiyonlardan çok sayıda siyasi parti ile sivil toplum örgütü katılmıştı.
liberal, sol ve islami kesimin yanı sıra eski lider hüsnü mübarek’i deviren isyanda etkin rol oynayan demokrasi yanlıları da hükümet ve orduya tepkilerini göstermek için tahrir meydanı’na akın etmişti. bazı aktivistler de sosyal payaşım sitesi facebook üzerinden “tahrir'den yüksek askeri konsey merkezi'ne kadar yürüyüş” çağrısı yapmıştı.
tartışılan yasa
siyasi gerilimin tırmandığı mısır’da tartışılan ‘anayasa hazırlık belgesi’ başbakan yardımcısı ali el selim tarafından hazırlandı. ülkedeki siyasi partilerin neredeyse tamamı belgede yer alan, anayasa hazırlıklarında askerin tüm işlerini kendi otoritesi ile yürüteceği ve bütçesini şeffaflık ilkesi olmadan belirleyeceği yönündeki maddelere karşı çıkıyor.
ülkedeki muhalif partiler, belgede itiraza sebep olan askerler ile ilgili maddelerin değiştirilmesini, anayasa hazırlayacak olan komisyona toplumun her kesimini temsil eden 80 kişilik sivil komitenin katılmasını ve askeri yönetimin sivillere devri konusunda kesin tarihin belirlenmesini istiyor.başbakan yardımcısı selmi, anayasa hazırlık belgesi'nde bazı değişiklikler yapıldığını açıklamış fakat bu değişiklikler muhalefeti tatmin etmemişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar