Türkiye
Proje müdürü: Asansör kazasında güvenlik firması sorumlu
İstanbul Mecidiyeköy’de 10 işçinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili dava başladı. Tutuklu yargılanan proje müdürü Murat Aytimur, asansörde sık sık kaza olduğunu belirtip "İş güvenliği firması ehil olmayan kişileri çalıştırdığı için sorumludur" dedi. Mahkeme, 4 tutuklu sanıktan birini tahliye etti.

istanbul şişli'de 10 işçinin ölümüne neden olan kazaya ilişkin dördü tutuklu 25 sanığın ''taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar adem akyıldız, murat aytimur, önder türksoy ve turgay dalkılıç ile tutuksuz 21 sanık ve mağdur-müşteki avukatları hazır bulundu.
'olay günü asansör arızasına ilişkin mail geldi'
üç buçuk aydır tutuklu bulunan ve davada savunma yapan proje müdürü murat aytimur kazanın sorumlusu olarak iş güvenliği firmasını gösterdi . torunlar inşaat'ın proje müdürü aytimur inşaattaki iş güvenliğinden nca firmasının sorumlu olduğunu sösavunurken, "olay günü asansör arızasına ilişkin mail blok şefi bünyamin keskin'den (tutuksuz sanık) geldi. biz de maili geda major isimli asansör firmasına gönderdik. olay günü tamir edildiğini telefonla haber vermişlerdi" dedi. sorular üzerine aytimur, genel müdür yardımcısı remzi aydın'a bağlı olarak çalıştığını söyledi.
'arızaları üstümüze bildiriyorduk"
mahkeme başkanı tamirci, proje müdürü aytimur'a "asansör sorunlarını remzi bey'e ya da bir üstünüz aziz torun'a ilettiniz mi?" sorusunu yöneltti. murat aytimur, "her perşembe toplantı yaparak, arızaları üstümüze bildiriyorduk" diye cevap verdi.
vaktinin çoğunu ofiste geçirdiğini, sahaya çıkacak vaktinin olmadığını söyleyen aytemur, proje büyük olduğu için inşaatı a-b-c-d bloklarına ayırdıklarını, her blokta şantiye şefi olduğunu ifade etti. aytemur, "kazanın olduğu b blok'un şefi bünyamin keskin'di. benim satın alma, sözleşme imzalama gibi hususlarda imza yetkim yoktu. personel alma için 5 imzanın olması gerekiyordu. bu imzalar ise şantiye muhasebecisi onur berber, ben, merkezden gonca torun, genel müdür yardımcısı remzi aydın ve aziz torun'a aitti. düz işçiler için aziz bey'den imza almaya gerek duymazdık" diye konuştu.
'iş güvenliği firması sorumlu'
aytimur, "ehil olmayan kişileri çalıştırdığı için iş güvenliği firması sorumludur. çalışan kişilerin işe ehliyetinin olup olmadığının kontrolünü onlar yapar. asansörü kullanan kişilerin sertifikalarının bulunması konusu da benim ya da çalıştığım firmanın sorumluluğunda değildir. iş güvenliği firmasının sorumluluğundadır. kazada kusur, iş güvenliği firmasının bildirim yapmayan sorumlularındadır" şeklinde konuştu.
aytemur, inşaatın hızlı gitmesi, bitirilmesi konusunda patronlarından herhangi bir baskı görmediklerini de ifadesine ekledi.
mahkeme heyeti başkanı metin tamirci'nin "olay sabahı aynı yerde asansör arızası ihbarı geldi mi?" sorusuna, aytimur, "biz arıza olduğunu sorumlu asansör firmasına bildirdik, benim toplantılarım vardı. daha sonradan arkadaşlar tamir oldu haberini vermişlerdi" yanıtını verdi.
chp milletvekili tanal'ın talebine red
asansör kazasıyla ilgili toki ve torunlar inşaat hakkında suç duyurusunda bulunan chp istanbul milletvekili mahmut tanal ve çağdaş hukukçular derneği'nin (çhd) suçtan zarar görme kapsamında değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle mahkeme heyeti davaya şikayetçi olarak katılmalarını reddetti.
sanık avukatlarından hasan girit, milletvekili tanal'ın vekil sıfatının müdahil olmayı gerektirmeyeceğini kaydederek, "size seçim öncesi puan kazandırmam. vekillik ön planda tutulmamalı" şeklinde konuştu.
'gerçek sorumlular yargı önüne çıkarılmıyor'
duruşma öncesi açıklama yapan avukat güray dağ, ''maalesef gerçek sorumlular bu davada da yargı önüne çıkarılmıyor. şimdi göstermelik bir yargılama yapılıyor. 25 işçi yargılanıyor aslında. sorumlu olarak, günah keçisi olarak 25 işçi seçildi. onların günahı diğer arkadaşları gibi hayatlarını kaybetmeyip, hayatta kalacak kadar şanslı olmaları. şanslı oldukları için bugün sanık sandalyesindeler" ifadelerini kullandı.
inşaat iş sendikası adına açıklama yapan mustafa adnan akyol da bu tür olaylara sebep olanlardan bir şey beklemediklerini belirterek, ''defalarca söyledik, işçilerin içinde olmadığı yasa yapmanın hiçbir anlamı yok diye. patronların ve hükümetin de zihniyetini biliyoruz. iş cinayetlerine karşı aldıkları önlem, iş cinayeti olmayan şantiyelere ödül vermek. ben 30 yıldır ölmüyorum. o zaman bana da ödül vermek zorunda kalacaklar" diye konuştu.
kazada hayatını kaybeden işçilerden ismail sarıtaş'ın ailesinin avukatı gülsüm karacan ise facia öncesi ölümle sonuçlanmayan iş kazalarının ardından yeterli önlemlerin alınmadığını söyledi.
bir sanığa tahliye
daha sonra ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar murat aytimur, önder türksoy ve turgay dalkıç'ın kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delilerin bulunması, yüklenen suçun niteliği, taksire dayalı kusurlarının yoğunluğu, tutuklama tedbirinin ölçülü ve gerekli olduğunu dikkate alarak, tutukluluk hallerinin devamına karar verdiğini bildirdi.
tutuklu sanık adem akyıldız'ın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, yurtdışına çıkış yasağı koydu. sanık orhan demirel'in tutuklanma talebinin reddine hükmeden mahkeme heyeti, diğer tüm taleplerin sorgu ve savunmalar tamamlandıktan sonra değerlendirmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
olay 6 eylül'de yaşanmıştı
şişli'de 6 eylül'de, eski ali sami yen stadı arazisindeki inşaatta malzeme ve işçi taşıyan asansörün 32'nci kattan zemine düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetmişti.
kazaya ilişkin istanbul cumhuriyet savcısı erdal bağcı tarafından hazırlanan iddianamede, dördü tutuklu 25 sanık hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 2,5 yıldan 22,5'ar yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
soruşturma kapsamında, torunlar gyo yönetim kurulu başkanı aziz torun, yunus emre torun, mehmet torun, lütfü vardı, abdülvahit kaplan, tuncer akarçay, haluk okur, bektaş ateş ve özmen özmenoğlu hakkında ''taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek'' ve ''yargı görevini yapanı etkileme'' suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar