2013 Rusya seçimleri
Putin'e milyarder rakip
NBA takımlarından New Jersey Nets'in de sahibi olan iş adamı Mihail Prohorov, Rusya'da başkanlığa aday olduğunu açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
'Orta sınıfın koruyucusuyum'
2 milyon imza gerekiyor
'Kremlin'in projesi'

rusya'nın en zengin iş adamlarından mihail prohorov, mart ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde başbakan vladimir putin’e rakip olacağını açıkladı.
amerikan profesyonel basketbol ligi (nba) takımlarından new jersey nets'in de sahibi olan prohorov, kendisini ‘orta sınıfın savunucusu’ olarak adlandırıyor. amerikan forbes dergisine göre, 18 milyar dolar serveti bulunan prohorov, rusya'da giderek büyüyen orta sınıfın oylarını almayı ümit ettiğini söyledi.
prohorov, adaylığıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, ''toplum artık uyanıyor. toplumla diyalog kurmayı başaramayan yetkililer gitmek zorunda kalacaklar'' dedi.
rusya'da 4 aralık'ta parlamentonun alt kanadı duma için yapılan seçimlerde usulsüzlükler olduğu gerekçesiyle düzenlenen gösterilerde başbakan putin ve hükümet aleyhine atılan sloganların bazılarını paylaştıklarını söyleyen prohorov, önümüzdeki günlerde yapılacak olası protesto gösterilerine katılıp katılmayacağı konusunda ise bilgi vermedi.
‘haklı dava’ partisi lideri olan prohorov, seçimler öncesinde, parti olağan kongresinde yeterli destek alamamış ve görevinden ayrılmıştı.
prohorov'un devlet başkanlığı yarışına katılabilmesi için 2 milyon imza toplaması gerekiyor.
ancak prohorov’un adaylığının kremlin’in desteğiyle olduğu yönünde görüşler var.
ülkedeki en büyük liberal koalisyon ‘sağ güçlerin birliği’nin liderlerinden boris nemtsov, prohorov’un adaylığının yeni bir kremlin projesi olduğunu söyledi. nemtsov’a göre başbakan putin, moskova’da parlamento seçimlerinin ardından sesini yükselten orta sınıfın oylarını prohorov’a yönlendirmek istiyor.
prohorov'un yanı sıra, daha önce komünist parti genel başkanı gennedaiy züganov, aşırı milliyetçi vladimir jirinovski ve adil rusya partisi başkanı sergey mironov devlet başkanlığı seçiminde yarışacaklarını açıklamıştı.
rusya’da 4 aralık’ta yapılan parlamento seçimleri sonrası düzenlenen gösterilerde binden fazla kişinin gözaltına alındığı sanılıyor.
cumartesi günü yapılan kitlesel gösterilerde ise kremlin’e göre yaklaşık 50 bin kişi bir araya gelmişti. gösteri rusya’da, sovyetler birliği’nin yıkılması dönemindeki gösterilerin ardından ülkede yaşanan en büyük protesto eylemiydi.
gösterilerin ardından devlet başkanı dimitri medvedev, seçimlere hile karıştığı iddialarının dikkate alınacağını ve seçim bölgelerindeki raporların inceleneceğini açıklamıştı.
brp'nin desteği azaldı
parlamento seçimlerinde vladimir putin’in liderliğindeki birleşik rusya partisi (brp), 450 koltuklu parlamentonun alt kanadı duma’da 238 koltuk elde etmişti. muhalifler ise seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia etmişti.
2007’deki seçimlerin ardından duma’da 315 koltuk elde eden parti için yeni sonuçlar büyük bir düşüşe işaret ediyor. zira, brp anayasa değişikliği yapabilmesini sağlayan üçte ikilik çoğunluğunu yitirdi.
2000 yılında devlet başkanlığı koltuğuna oturan putin dörder yıllık iki dönem boyunca bu görevi sürdürmüştü. rusya anayasası gereği üçüncü dönemde başkanlığa seçilemeyen putin, koltuğunu 2008 yılında dimitri medvedev’e bırakmıştı.
putin 24 kasım 2011 yılında düzenlenen, birleşik rusya partisi (brp) kongresi'nde görev süresi dolmak üzere olan medvedev tarafından yeniden bu göreve önerilmişti. putin bu teklifi kabul ederken, medvedev’in de yeniden başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar