2013 Rusya seçimleri

Rusya'da siyasi faaliyet zorlaşıyor

Ülkenin lideri Putin'in imzaladığı yeni tasarıya göre sivil toplum örgütü kurmanın önüne yeni kısıtlamalar geldi.

Haberin Öne Çıkanları

Kontrol artıyor

Rapor verecekler

Muhalifler eleştirdi

Muhalifler geçen yıl aralık ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından aylarca protesto gösterileri düzenlemişti. [AFP]

rusya federasyonu devlet başkanı vladimir putin, hükümetin yabancı kaynaklı sivil toplum kuruluşları (stk) üzerindeki kontrolünü artıracak yasa tasarısına imza attı.

kanuna göre, bundan böyle siyasi faaliyetlere katılan sivil toplum kuruluşları, 'yabancı temsilci' olarak nitelendirilecek ve her üç ayda bir adalet bakanlığı’na rapor verecek.

muhalifler ise hükümetin bu adımının insan hakları ihlallerini eleştiren ve ülkede seçimlerin ardından yaklaşık yedi ay boyunca süren protesto gösterilerini tetikleyen stk’ları susturmak için yürütülen kampanyanın parçası olduğunu söylüyor. 

geçen yıl aralık ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından başlayan gösteriler, putin’in 2000 yılında göreve gelmesinden bu yana yaşanan en büyük iktidar karşıtı ayaklanmaydı.

putin ise gösterilerden sivil toplum örgütlerini sorumlu tutmuş, bu örgütleri abd’nin finanse ettiğini savunmuştu.

bu ayın başında abd dışişleri bakanlığı stk’larla ilgili yeni yasa tasarısından dolayı duyduğu endişeyi dile getirmişti.

nisan ayında ise dönemin devlet başkanı dimirti medvedev, siyasi partilerin kayıt yaptırmalarına getirilen kolaylıkları iptal etmişti. iptal edilen düzenleme siyasi partilerin gerekli üye sayısını 40 binden 500’e indirmişti.

para cezaları artırılmıştı

putin, haziran ayında imzaladığı bir kanunla, sokak gösterileriyle kamu düzeninin ihlaline yönelik para cezalarını artırmıştı. tasarı, putin’in insan hakları konseyi’nden anayasaya aykırı olduğu nedeniyle tepki görmüştü. 

yeni düzenlemeye göre, protestolara katılanlara 300 bin ruble (9 bin 200 dolar), protestoları organize edenlere ise bir milyon ruble (30 bin dolar) para cezası verilecek. 

vladimir putin mart ayında yapılan başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 64'ünü alarak 2000-2008 yılları arasında sürdürdüğü başkanlık görevine üçüncü kez seçilmiş oldu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;