Bilim-Teknoloji

Pyongyang Sony saldırısında baş şüpheli

Sony Pictures'a hafta başında düzenlenen siber saldırıyı inceleyen yetkililer, şüphelerin Kuzey Kore üzerinde yoğunlaştığını açıkladı. Doğrulanması halinde, Sony Kuzey Kore tarafından siber saldırıya uğrayan ilk büyük Amerikan firması olacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Sony saldırısı ABD ile Kuzey Kore arasında yeni bir diplomatik krize neden olabilir. [Fotoğraf: Reuters]

sony pictures, gösterime henüz girmeyen filmlerin dvd kopyalarının yanı sıra çalışanlara ait çok büyük miktarda verinin internete sızdırıldığı siber saldırının kuzey kore tarafından gerçekleştirildiğini düşünüyor. firma, saldırının resmen kuzey kore tarafından yapıldığını açıklamaya hazırlanıyor.

saldırının kaynağı kesinleşirse, sony kuzey kore tarafından saldırıya uğramış ilk amerikan şirketi olarak kayıtlara geçecek. bilgisayar sistemi neredeyse çöktüğü için çalışanları bir haftadır kağıt-kalem kullanmak zorunda kalan firma, aynı zamanda büyük miktarda verinin silinmesi nedeniyle zor duruma düştü.

sony pictures'ın, noel'de gösterime girmesi planlanan 'the interview' filmi nedeniyle saldırıya uğradığı düşünülüyor. james franco ve seth rogen'ın oynadığı film, kuzey kore lideri kim jong un'a suikast düzenlemek için gazeteci kılığına giren iki cia ajanını konu alıyor. kuzey kore'nin fragmanlarının yayınlanmasının ardından tepki gösterdiği film, saldırının da sebebi olarak gösteriliyor.

kuzey kore açıkça reddetmedi

kuzey koreli yetkililer, the interview'ın duyurulmasının ardından 'misilleme' tehdidinde bulunmuştu. bbc'nin 2 aralık'taki haberine göre bir devlet yetkilisi 'bekleyin ve görün' ifadesi de kullandı. kuzey kore, bugüne kadar saldırı suçlamalarını reddeden bir açıklama da yapmadı.

soruşturmada yer alan fbi, saldırı hakkında açıklama yapmayı reddetti. sony pictures ise soruşturmanın sürdüğünü ve etkilenen sistemlerin bir kısmının düzeltildiğini açıklamıştı. washington post'a yorumda bulunan stratejik ve ulusllararası çalışmalar merkezi'nde siber güvenlik uzmanı james lewis ise 'saldırının kuzey kore tarafından geçmişte güney kore'ye düzenlenen saldırıların izini taşıdığını' söyledi.

alien vault güvenlik firmasından jaime blasco da, güney kore bankalarına düzenlenen 'dark seoul' saldırısında kullanılan kötü amaçlı yazılım ile sony pictures'ı hedef alan arasında bağlantılar olduğunu belirtti.

'guardians of peace' siber örgütünün üstlendiği saldırıda, hacker'lar 'taleplerinin yerine getirilmemesi halinde yeni saldırılar yaşanacağı tehdidinde' bulunmuştu.

kaynak: washington post ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;