IŞİD
Rakka'da Suriye uçağı düştü
Esed rejimine bağlı bir savaş uçağı, Suriye'nin kuzeyinde Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolünde bulunan Rakka kentinde düştü. Yerleşim bölgesine düşen ve birkaç kişinin yaralanmasına sebep olan uçağın ne şekilde düştüğü ise henüz bilinmiyor.

reuters haber ajansının bir bölge sakinine dayandırdığı bilgiye göre, suriye'nın kuzeyindeki rakka kentinde düşen uçak birkaç kişinin yaralanmasına sebep oldu.
suriye insan hakları gözlemevi, rejime bağlı savaş uçağının işid'in kontrolündeki rakka'nın kenar mahallelerinden birine düştüğünü duyurdu.
işid'in 10 haziran'da irak'ın musul kentini ele geçirmesi ve suriye ve irak topraklarının bir kısmında 'hilafet' ilan etmesinin ardından suriye rejimi özellikle rakka'da örgüte yönelik hava saldırılarını artırmıştı.
gözlemevi'ne göre 16 eylül salı günü rakka'da işid'i hedef alan beş hava saldırısı gerçekleşti.
suriye'nin yaklaşık üçte birini ele geçiren işid örgütü, aynı zamanda rejime karşı mücadele eden muhalif gruplarla savaşıyor.
obama'nın işid stratejisi
abd başkanı barack obama'nın açıkladığı işid'le mücadele stratejisi "sistematik hava saldırıları", "sahadaki güçleri destekleme", "insani yardım" ve "işid'e karşı uluslararası terörle mücadele faaliyetleri" olmak üzere dört ayaktan oluşuyor.
irak'ın yanı sıra suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakan obama, "hem suriye hem de irak’ta işid’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" dedi.
rusya ve iran karşı çıktı
iran meclis başkanı ali laricani, abd'nin işid işe mücadele stratejisi için "abd bölgede ateşle oynamakta. işid’le mücadele bahanesiyle suriye’ye saldıramayacağını bilmeli" dedi. laricani, "abd bölgedeki ülkelere saldırırsa, kimse burayı kontrol edemeyecektir. fitilin ucu yakılmış olacaktır" diye de ekledi.
iran yüksek milli güvenlik konseyi sekreteri ali şamhani de, "suriye'nin egemenlik haklarını ihlâl" anlamına geldiğini savundu. şamhani, "washington, suriye’de meşru rejimi devirmeye çalışma amacıyla teröristleri silahlandırma ve destekleme konusunda oynadığı büyük rolün üzerini örtmeye çalışıyor" dedi.
rusya ve suriye yönetimleri de abd’nin suriye topraklarında tek taraflı hava saldırıları düzenlemesinin "uluslararası hukukun ihlâli, ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygısızlık" olacağını söylemişti.
kaynak: al jazeera ve reuters
Yorumlar