Ortadoğu

Ra'sulayn'da silah sesleri

Suriye'nin Türkiye sınırındaki ilçede, ÖSO ve PYD arasındaki çatışmalar sürüyor. Ceylanpınar Devlet Hastanesi'nde yaralılar için yer açıldı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Keskin nişancılar var

Üç günde 54 yaralı

Dört kişi hastanede öldü

Ceylanpınar'da sınır diğer tarafından iki saat boyunca gelen top sesleri vatandaşları tedirgin etti. [Fotoğraf: AA]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye'nin türkiye sınırındaki ra'sulayn ilçesinde, muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu (öso) ve pkk'nın suriye'deki kolu olan pyd arasındaki çatışmalar sürüyor. üçüncü gününe giren çatışmaların daha da şiddetlenmesi bekleniyor.

haseke iline bağlı ra’sulayn'da, devlet hastanesi yakınındaki çatışmalarda keskin nişancılar da yer alıyor. nusra cephesi ise öso ve pyd anlaşma sağlamaya çalışıyor.

2011 sonlarında kurulan nusra cephesi, el kaide'nin suriye kolu olarak biliniyor. suriyelilerden ziyade irak, libya, ürdün, suudi arabistan ve yemen gibi arap ülkelerinden gelen savaşçılar yer alıyor.

ra'sulayn’ın karşısındaki şanlıurfa'nın ceylanpınar ilçesinde ise devlet hastanesinde sınırdan gelecek yaralılar için yer açıldı.
 
al jazeera'nin ceylanpınar'daki muhabiri özgün levent, çatışmaların sürdüğü son üç günde ilçeye 54 yaralı getirildiğini aktardı.
 
yaralılardan dördü hastanede yaşamını yitirdi. durumu ağır olan 14 yaralı ise çevre hastanelere götürüldü.
 
top mermisi düştü
 
bu arada özgün levent'in aktardığı bilgilere göre, ceylanpınar ilçe merkezinin doğusundaki damlacık köyü'ne patlamamış bir top mermisi düştü. imha ekipleri bunun üzerine olay yerine gitti.
 
perşembe günü ilçede bir günlüğüne eğitime ara verilmişti. ceylanpınar'da cuma günü okullar yeniden başladı.
 
öso, suriye ordusu ile çatışmalar sonrası kasım ayında ra'sulayn'ı almıştı. pyd ise öso güçlerinin ilçeden çıkmasını istiyor.
 
taraflar bölgede daha önce de çatışmış, daha sonra anlaşmaya vararak birbirlerine saldırmayacaklarını duyurmuştu. 
 
bölgede güvenlik endişesi
 
sınırın güneyinde gerçekleşen çarpışmalar ve bu çerçevede aralıklarla türkiye’ye düşen mühimmat, yerleşim birimlerinde sık sık güvenlik endişesi yaratıyor. geçtiğimiz ekim ayında yine şanlıurfa’nın akçakale ilçesine düşen bir top mermisi beş kişiyi öldürmüş ve tsk çeşitli kereler suriye’deki hedefleri top ateşiyle vurarak misilleme yapmıştı.
 
nato, üyesi ankara’nın başvurusu sonucu suriye’den gelebilecek potansiyel saldırılara karşı türkiye’nin savunulması amacıyla yaklaşık 900 kilometre uzunluğundaki sınıra patriot füzeleri yerleştirme kararı almıştı.
 
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm aybaşında, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri dahil olmak üzere 60 bini geçtiği tahmininde bulunmuştu.
 
suriye'deki şiddetten kaçanlar komşu ülkeler türkiye, lübnan, ürdün ve irak'a sığınıyor. dört ülkeye sığınan suriyelilerin sayısı 520 bini geçmiş durumda. bunların yaklaşık 155 bini türkiye'de, 134 bini ise ürdün'de bulunuyor.
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;