Bilim-Teknoloji

Robotlar insanlara güvenebilir mi?

Kanada’da icat edilen konuşan robot ‘hitchBot’, bir sosyal deney kapsamında bütün yazı Kanada’da otostop yaparak geçiriyor. Deneyin amacı, insanların yabancılara nezaketini ve robotlara güvenini ölçebilmek.

Konular: Bilim-Teknoloji

insanların yabancılara nezaketini ve robotlara olan güvenini ölçmeyi amaçlayan deney kapsamında yola çıkan hitchbot, ülkenin doğusundan batısına 6 bin kilometre yolu insanların yardımıyla kat etmeye çalışıyor.

evde rahatlıkla bulunabilen basit parçalarla bir araya getirilen robotun mucitlerinden toronto’daki ryerson üniversitesi öğretim görevlisi frauke zeller, hollywood filmlerinde sıkça karşımıza çıkan ‘tehlikeli robot’ imajını tersine çevirip “peki robotlar insanlara güvenebilir mi?” sorusunu sormaya çalıştıklarını söyledi.

robotu tasarlarken tamamen insanlara muhtaç şekilde yaptıklarını söyleyen diğer mucit david smith, yaklaşık bin dolara mal olan hitchbot’un insanlarla kısa konuşmalar yapabildiğini fakat hareket kabiliyetlerinin kısıtlı olduğunu söyledi.

şarjı bitince yardım istiyor

yol kenarında durup otostop çekerek bir şehirden diğerine giden akıllı robot, şarjı bitmeye başlayınca sürücüden yardım isteyip araç kitiyle şarj oluyor.

yolculuğuna 27 temmuz’da halifax kentinden başlayan robotu aracına ilk alanlar, yaşlı bir çift oldu. quebec vilayetinde araç değiştiren hitchbot, üç gencin yardımıyla toronto’ya ulaştı. robotun hedefi, 6 bin kilometre yol kat edip, ülkenin en batısındaki victoria kentine ulaşmak.

deneye katılmak isteyenler için, robotun nerede olduğunu internet sitesi üzerinden canlı olarak takip etmek mümkün.

yolculuğuna başlamasından kısa bir süre sonra twitter’da bir günde 12 bin takipçi edinen robotun hayranları her geçen gün artıyor.

yolculuk sona erdiğinde, araştırmacılar internet üzerinden robota destek olanların gönderilerinden yola çıkarak bir rapor hazırlayacak.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;