Bilim-Teknoloji
Rosetta uykusundan uyandı
Yaklaşık 2.5 yıldan bu yana ‘kış uykusunda’ olan Rosetta Uzay aracı, 20 Ocak günü TSİ 12.00’da çalan alarmla programlandığı görev için harekete geçti. Görevi, Ağustos ayında 4 km genişliğindeki 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızını gözlemlemek.
Haberin Öne Çıkanları
Rosetta uzaktan aktif hale geldi
Keşif aracı uykusundan uyandı
Uyandırma alarmı Rosetta için çaldı

avrupa uzay ajansı’nın (esa) mart 2004’te ateşlediği ve 2.5 yıldır uzay boşluğunda uyur gezer halde dolanan rosetta keşif aracı, ağustos ayında 67p/churyumov–gerasimenko kuyruklu yıldızını gözlemlemek için uykusundan kalktı.
20 ocak günü saat tsi 12.00’da uyanma sinyali gönderilen rosetta, konumunu belirlemek için yıldız takip sistemini aktif hale getirdi. konumunu belirleyen rosetta, 6 saatin ardından itiş roketlerini ateşleyerek hareketini sabitledi ve güneş panellerini gerekli enerjiyi alacağı en iyi konuma getirdi. rosetta, akşam saatlerinde yaklaşık 807 milyon kilometre mesafeden dünya'ya yeniden aktif olduğuna dair sinyal yolladı ve yeni görevine başladı. uzay aracının gönderdiği radyo dalgalarının dünya'ya ulaşması 45 dakika sürüyor.
rosetta, güneş sistemi’nde geride bıraktığı yaklaşık 10 yıl içinde mars ve dünya’nın yanından defalarca geçtiği gibi, 5 eylül 2008 tarihinde 2867 steins, 10 temmuz 2010’da ise 21 lutetia asteroitlerini ziyaret etti.
uzay aracının bir sonraki görevi, ağustos ayında 4 km genişliğindeki 67p/churyumov-gerasimenko kuyrukluyıldızı gözlemlemek.
astronomide bir ilk
rosetta, ağustos ayında beklenen büyük an geldiğinde dev kuyruklu yıldızı sadece gözlemlemek ve haritasını çıkarmakla yetinmeyecek. uzay aracı, gövdesinde sakladığı philae keşif aracını da gök cisminin üzerine bırakacak.
üzerinde insan yapımı ilk uzay aracını bulunduracak olan kuyruklu yıldız, ilk olarak güneş’in yanından dolanacak, ardından dünya’ya göz kırpacak ve son olarak ağustos 2015’te jüpiter’in yörüngesine doğru yola çıkacak.
67p/churyumov-gerasimenko üzerinde yapılacak analizler, bu tür bir gök cismini yapısı hakkında bugüne kadar elde edilen en detaylı bilgileri sunacağı gibi, kuyruklu yıldızın güneş’in ısı ve çekimine nasıl dayandığını gösterecek.
bilim dünyasını 2014’te en çok heyecanlandıran görevlerden birini yürütecek olan rosetta, 2 mart 2004 tarihinde fransız ginesi’nden ariane-5 g+ roketiyle fırlatılmıştı. uzay aracı, kendi etrafında yavaşça dönmeye devam ettiği 31 ay süren uykusu boyunca sadece bilgisayarını ve ısıtıcılarını açık tuttu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar