Ortadoğu

Rusya ve Çin'e veto tepkisi

Batılı ülkeler, Suriye'ye askeri müdahalenin de önünü açan tasarının Güvenlik Konseyi'nden geçmesini üçüncü kez engelleyen Moskova ve Pekin yönetimini kınadı.

Konular: Suriye, Rusya

Haberin Öne Çıkanları

'Yanlış taraftalar'

Ankara'dan tepki

Rusya'dan savunma

ABD, Rusya ve Çin'in kendilerini 'Tarihin yanlış tarafına' koyduklarını belirtti. [AFP]

7. Bölüm

bm antlaşması'nın ‘barışın tehdidi, bozulması ve saldırı eylemi durumunda alınacak önlemler’ başlıklı 7. bölümü, bm güvenlik konseyi’ne, karar tasarısının kabul edilmesi haline ilgili konularda çeşitli tedbirlere başvurma olanağı sunuyor. antlaşmanın 39. maddesine göre konsey, ‘barışın tehdit edildiğini, bozulduğunu ya da bir saldırı eylemi olduğunu saptarsa’ diplomatik ve ekonomik yaptırımlardan askeri müdahaleye kadar uzanan çeşitli eylemlerde bulunabiliyor.

rusya ve çin’in, bm güvenlik konseyi’nde suriye’ye yönelik yaptırım öngören karar tasarısını veto etmesine birçok ülke tepki gösterdi.

konseyde perşembe günü yapılan oylama sonucunda tasarı reddedilirken, ingiltere’nin bm daimi temsilcisi mark lyall grant, konsey’deki oylama sonrası yaptığı açıklamada, ‘rusya ve çin’in vetosunun ülkesini dehşete düşürdüğünü’ söyledi. grant, bu iki ülkeye atfen, “eylemlerinin etkisi zalim bir rejimi korumak olacaktır. milyonlarca suriyelinin yaşamından önce ulusal çıkarlarını düşündüler” dedi.

abd de, tavrını kınadığı rusya ve çin'in, suriye devlet başkanı beşar esad’a, ülkesindeki kanlı çatışmaları sona erdirmesi için baskı yapacak yaptırımları öngören bm tasarısını veto ederek, kendilerini 'tarihin yanlış tarafına' koyduklarını açıkladı.

beyaz saray sözcüsü jay carney, uzlaşı eksikliğinin, 'suriye halkı tarafından nasıl değerlendirildikleri bakımından uzun vadede tasarıyı veto eden ülkeler için yansımaları olacağını' ifade ederek, ''çünkü, suriye'nin geleceğinin beşar esad'ı içermeyeceği şüphe götürmez' dedi.

bm ve arap birliği'nin özel temsilcisi kofi annan'ın sözcüsü ahmet fevzi de annan'ın bm güvenlik konseyi'nin, bu kritik aşamada birlik olamaması, çağrıda bulunduğu ve ümit ettiği güçlü ve ortak bir eylem alamaması karşısında hayal kırıklığına uğradığını bildirdi.

eleştirilere cevap veren rusya'nın bm daimi temsilcisi büyükelçi vitaly çurkin ise barış sürecine katkıda bulunmak konusunda bir değişiklik olmadığını, ülkesinin suriye'deki bm misyonunun annan planı çerçevesinde devem etmesi gerektiğini düşündüğünü aktardı.

ankara'dan da tepki

bu arada türkiye de, bm güvenlik konseyi'nin suriye ile ilgili karar tasarısının üçüncü kez veto edilmesinin hayal kırıklığı yarattığını bildirdi.

dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “ne yazık ki, güvenlik konseyi uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bir konuda bir kere daha sorumluluğunu yerine getirememiştir" denildi.

türkiye'nin temennisinin bm güvenlik konseyi'nin hatasından dönmesi ve suriye'de meşru ve kendi halkıyla barışık bir yönetimin bir an önce kurulması olduğu vurgulanan açıklamada, "bu gerçekleşmediği takdirde suriye ve bölgede barış ve güvenliğin yeniden tesisi mümkün olamayacaktır. suriye tarihi bir dönüm noktasındadır” ifadesi kullanıldı.

oylanan karar tasarısı ise almanya ile bm güvenlik konseyi’nin daimi üyelerinden abd, ingiltere ve fransa tarafından hazırlanmıştı. bm gözlemcilerinin görev süresinin 45 gün uzatılmasını öngören tasarı ayrıca, bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan'ın altı maddelik barış planının, bm antlaşması’nın 7. bölümü’ne bağlıyordu.

resmi adı bm suriye denetim misyonu (unsmis) olan gözlemcilerin görev süresi üç ay olarak belirlenmişti. bu süre 20 temmuz'da doluyor.

şiddet dinmiyor

suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.

muhaliflerin oluşturduğu suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.

devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi ise ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.

en son bm genel sekreter yardımcısı ve acil durumlar koordinatörü valerie amos, muhalifler ile rejim güçlerinin sivil ölümlerini engellememeleri durumunda insanlığa karşı suç işlemekle itham edilebileceğini kaydederek, "sivillere saldırmak savaş suçudur" demişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;