Kafkasya
Rusya'da 'terör operasyonu'
Moskova'da saldırı düzenlemek için hazırlık yaptığı iddia edilen bir gruba baskın düzenleyen güvenlik güçleri iki kişiyi ölü olarak ele geçirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Moskova'da baskın
Bir kişi gözaltında
İnguşetya'da operasyon

rus güvenlik yetkilileri pazartesi günü moskova bölgesindeki orekhovo-zuyevo köyünde bir eve baskın düzenledi. baskında başkente saldırı planladığı iddia edilen iki şüpheli öldürüldü, bir kişi ise yaralı olarak gözaltına alındı. rus güvenlik yetkilileri olayın hayatta kalan tek şüphelisini sorguya çekmeye hazırlanıyor.
rus kommersant gazetesi, olayın şüphelilerinin özbek islam hareketi adlı grubun üyeleri olduğunu bildirdi. grup, abd ve rusya’nın terörist organizasyonlar listesinde yer alıyor.
rus interfax haber ajansına göre, bu kişiler afganistan’da taliban’ın kalelerinden olan kuzey veziristan bölgesinde eğitim aldı.
inguşetya'da iki militan öldürüldü
rusya güvenlik güçleri, kuzey kafkaysa’da da operasyon gerçekleştirdi. polisin çeçenistan'ın batısında yer alan inguşetya’da bir eve yönelik baskınında iki islamcı militan öldürüldü.
yetkililer, operasyonda çembere alınan bir evde bulunanlara silahlarını bırakmaları konusunda yapılan uyarılar sonrasında evden bir kadın ile çocuğun dışarı çıktığını, daha sonra evden güvenlik güçlerine otomatik silahlarla ateş açıldığını, çatışmalarda iki kişinin öldüğünü kaydetti.
çeçenistan’da ve kuzey kafkasya’nın diğer cumhuriyetlerinde islamcı militanlar sık sık intihar saldırıları ve silahlı saldırılar gerçekleştiriyor.
1991 yılında sovyetler birliği’nin dağılmasından sonra tek taraflı bağımsızlık ilan eden çeçenistan’ın bu girişimi uluslararası toplumda tanınmıyor ve hukuki olarak rusya’ya bağlı olarak varlığını sürdürüyor.
bağımsız devlet istiyorlar
son yıllarda kuzey kafkasya’da yoğunlaşan radikal islamcı hareket, rusya’nın güneyinde bağımsız bir islam devleti kurmak istiyor.
en fazla çatışmaların yaşandığı cumhuriyetler çeçenistan, dağıstan ve inguşetya.
kuzey kafkasya cumhuriyetlerinden dağıstan’da pazartesi günü iki bomba yüklü araç infılak etmiş, olayda en az dört kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar