Balkanlar
Rusya'dan Kosova'ya suçlama
Moskova yönetimi, BM'deki toplantıda bağımsızlığını tanımadığı ülkede Suriyeli muhaliflere silahlı eğitim verildiği haberlerini gündeme taşıdı.
Haberin Öne Çıkanları
BM'de tartışma
Kosova destekliyor
Batıya çağrı yapıldı

rusya, ayaklanmanın 14 ayı doldurduğu suriye'de muhaliflere desteğini ilan eden kosova'ya suçlamalarda bulundu.
priştine yönetimini, suriye muhalefetine silahlı eğitim yeri sağlamakla itham eden rusya’nın bm daimi temsilcisi büyükelçi vitali çurkin, ellerinde bilgiler olduğunu söyledi. pazartesi günü bm güvenlik konseyi'nde kosova tartışılırken konuşan çurkin, medyada yer alan haberleri masaya getirdi.
çurkin'in sözünü ettiği haberler, kosova'nın suriyeli isyancıları kendi topraklarında eğitmek için muhalefet liderleriyle ilişki kurduğu yönündeydi.
priştine tarafından gelen hamlelerin bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan'ın çabalarıyla çeliştiğini vurgulayan çurkin, silahlı eğitim gibi faaliyetlerin balkanları da aşan bir istikrarsızlığa yol açacağını belirtti.
moskova yönetimi, isyanın başından beri suriye'de mevcut rejimi destekliyor.
enver hoca yalanladı
moskova tarafından gelen suçlamalara ise kosova dışişleri bakanı enver hoca yanıt verdi. silahlı eğitim iddialarını yalanlayan hoca, priştine yönetimi ile suriye muhalefeti arasında diplomatik bağlantıların olduğunu kabul etti ve "onların davasını güçlü şekilde destekliyoruz" diye konuştu.
ülkesinin geçtiğimiz yıl libya ve başka arap ülkelerindeki muhalefetleri destekleyen ilk avrupa ülkeleri arasında yer aldığını hatırlatan kosova dışişleri bakanı, "bizler aynı amaçlar ve değerler için savaşıyoruz. suriye'de de tutumumuz aynı ve hükümetimiz ile muhalifler arasında bağlantılar var" ifadesini kullandı.
sırbistan’ın tarihi müttefiki rusya, 22’si ab ülkesi 90 devlet tarafından tanınan kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor ve bu bölgeyi belgrad yönetiminin ayrılmaz parçası olarak görüyor.
batı'ya muhalifleri ikna çağrısı
öte yandan, rusya dışişleri bakan yardımcısı gennady gatilov ise ülkesinin suriye devlet başkanı beşar esad ile muhalifleri arasında yakın zamanda bir diyaloğu mümkün görmediğini vurgulayarak batılı ülkeleri muhalif kanadı müzakerelere ikna etmeye çağırdı. şam yönetimine silah satışını savunan gatilov, muhaliflerin de dışarıdan silah aldığını dile getirdi.
suriye'de 15 mart 2011 tarihinden bu yana süren ayaklanmada bm'ye göre dokuz bin kişi hayatını kaybetti. esad yönetiminin annan'ın barış planını kabul etmesiyle ülkeye girebilen bm gözlemcileri suriye sokaklarında gezerken, şiddet olayları durulmadı. ordu birliklerinin birçok saldırısına muhalifler de silahla karşılık verdi. son olarak kuzeydeki rastan kasabasında pazartesi ordunun havan topu ateşinde dokuz kişi hayatını kaybetmiş, muhalifler ise 23 askerinin öldürüldüğünü bildirmişti.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitmişti.
kaynak: al jazeera, ajanslar
Yorumlar