Suriye'de iç savaş
Rusya'dan Suriye'ye 'kimyasal' desteği
Moskova, Suriye’ye ait imha edilmesi planlanan kimyasal silahların taşınması için bu ülkeye zırhlı askeri kamyon ve çok sayıda araç gönderdi.

devlet ajansı ria novosti’nin haberine göre, rusya savunma bakanı sergey şoygu, kimyasal silahların taşınması amacıyla 25 zırhlı askeri kamyon ve 50 ulaşım aracının daha suriye’ye yollandığını belirtti.
rusya’ya ait araçlar suriye’nin lazkiye limanına gönderildi. kimyasal silahların bu limandan ülke dışına çıkarılarak imha edilmesi planlanmıştı.
silahların imhası, kimyasal silahların yasaklanması örgütü (ksyö), tarafından yürütülecek.
kimyasal silahların 500 tonluk ilk bölümü abd tarafından temin edilen gemide imha edilecek.
iki aşamalı plan
örgütün hesaplamalarına göre denizdeki imha işleminden sonra suriye'de kalacak kimyasal madde miktarı 800 ton civarında olacak.
örgütün hazırladığı imha planında, ikinci derecedeki bu tehlikeli kimyasal maddeler ise, açılan ihale sonunda belirlenecek özel şirketler kanalıyla etkisiz hale getirilecek. birleşmiş milletler (bm) örgütün desteğiyle faaliyet gösteren ve uzmanlardan oluşan ksyö heyetinin nihai hedefi 2014 ortasında ülkenin tüm kimyasal silahlardan temizlenmesi.
suriye’de başkent şam’ın yakınında 21 ağustos’ta düzenlenen kimyasal saldırıda yüzlerce suriyeli ölmüştü.
abd ile suriye'deki rejimi destekleyen rusya, bu saldırıdan sonra ülkenin kimyasal silahlardan temizlenmesiyle ilgili anlaşmaya varmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar