Bilim-Teknoloji
Sakat fareler kök hücre ile tedavi edildi
Bilim insanları, çoklu sertleşim hastalığı nedeniyle yürüyemeyen fareler üzerinde denedikleri kök hücre tedavisiyle, fareleri iki hafta içinde sağlığına kavuşturdu. Yeni yöntem, ileride insanlar üzerinde de denenebilir.
Haberin Öne Çıkanları
Sakat fareler iyileştirildi
Felci ortadan kaldırabilecek yöntem
İnsanlar için ilaç üretilebilir

kök hücre tedavisiyle çoklu sertleşim hastalığına karşı önemli bir adım atan araştırmacılar, rahatsızlığı ortadan kaldırmak için yeni tedaviler geliştirebileceklerini ümit ediyor.
araştırmada yer alan utah üniversitesi'nden profesör tom lane, "meslektaşım dr. lu chen yanıma gelip farelerin yürümeye başladığını söylediğinde, duyduklarıma inanamadım" ifadesini kullandı.
yapılan deneylerde, genetiği değiştirilmiş olan fareler, insanlarda görülen çoklu sertleşim rahatsızlığının benzeri nedeniyle yürüyemiyordu. fareler, rahatsızlıkları nedeniyle yemek yemek ve su içmek için bile yeterince ayakları üzerinde duramadıkları için elle besleniyorlardı.
fareleri iyileştirmek için yapılan deneyde, insanlardan alınan sinir hücreleri hayvanlara nakledildi. araştırmacılar, olumlu bir sonuç elde etmeyi ümit etmezken, beklentilerinin tam tersini ortaya koyan bir gelişme yaşandı.
yeni araştırmalara öncü olacak
stem cell reports dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kök hücre nakledilen fareler iki hafta içinde yürümeye başlarken, hastalığın etkileri 6 ay içinde tamamen ortadan kalktı. araştırmacılar, benzer sonuçların insanlar üzerinde de alınabileceğini ümit ediyor. california scripps araştırma enstitüsü'nden dr. jeanne loring, "bu tedavinin nasıl başarılı olduğunu anlamak, karşımıza yeni araştırma alanları çıkaracak" yorumunda bulundu.
çoklu sertleşim hastalığı, bağışıklık sisteminin sinir liflerini saran miyeline saldırmasına ve zamanla azalmasına neden oluyor. miyelin ortadan kalktıkça sinir uyarıları düzgün iletilemiyor ve orta veya ileri derecede felç ortaya çıkıyor.
bilim insanları, laboratuvarda petri kaplarında geliştirilen kök hücrelerin, fare hücrelerine hasarlarını onarabilmek için gerekli kimysal sinyalleri ilettiğine inanıyor. bu sinyallerden bir tanesi, tgf-beta proteini olarak belirtiliyor.
profesör lane, gelecekte çoklu sertleşime karşı bir ilaç geliştirilebileceğini belirtti. araştırmacılar, bı iekilde tedavinin çok daha kolay şekilde vücuda aktarılabileceğini düşünüyor.
kaynak: independent
Yorumlar