Ortadoğu
Salih'e dokunulmazlık zırhı
Yemen Devlet Başkanı ve kendisiyle birlikte 33 yıl ülkeyi yöneten bürokratlar, iktidar devrinden sonra mahkeme önüne çıkarılamayacak.
Haberin Öne Çıkanları
Parlamento onaylayacak
BM'den uyarı
Görevini devredecek

yemen'de geçici hükümet, devlet başkanı ali abdullah salih ve ona bağlı çalışanlara dokunulmazlık verilmesini kararlaştırdı.
salih'e yargı muafiyeti getirilmesi, yemen'de rejim karşıtı gösterilerin son bulmasını hedefleyen ve körfez işbirliği konseyi (kik) tarafından hazırlanan planın hükümlerindendi. böylece, salih'in resmen görevden ayrılmasının da yolu açılmış oluyor. ancak hükümetin aldığı kararın yürürlüğe girmesi için, yemen parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.
yemen hükümetinin pazar günü açıkladığı karar ise ülkede bazı çevreler için sürpriz oldu. kasım ayında suudi arabistan'da imzalanan yetki devri anlaşması uyarınca salih ve ailesine dokunulmazlık verileceği biliniyordu. ancak 33 yıl boyunca salih'in altında görev yapan kişilere yargı muafiyeti getirilmesi beklenmiyordu.
yemen'de gösteri düzenleyenler ise salih'in, 11 ay süren isyan sırasında halka saldırı düzenlenmesi emri verdiği gerekçesiyle yargılanmasını talep ediyordu.
bm aksi yönde görüş bildirmişti
birleşmiş milletler (bm) insan hakları yüksek komiseri navi pillay da, salih'e dokunulmazlık sağlayacak herhangi bir anlaşmanın insan hakları hukukuna aykırı olabileceği yönünde görüş bildirmişti.
kik'in yanı sıra (suudi arabistan, kuveyt, katar, bahreyn, birleşik arap emirlikleri, umman) amerika birleşik devletleri (abd) ve avrupa birliği'nin (ab) de destek verdiği plan uyarınca salih yetkilerini yardımcısı abdurrabbuh mansur hadi'ye devretmiş ve yemen'de bir ulusal birlik hükümeti kurulmuştu. hükümetteki bakanların yarısı salih'e sadık kesimlerden yarısı da muhaliflerden oluşuyor. salih ise 21 şubat'ta görevi resmen mansur hadi'ye devredene dek 'onursal başkan' konumunda.
kaynak: ajanslar
Yorumlar