Ortadoğu

'Şam misket bombası kullanıyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, pek çok ülkede yasak olan patlayıcının çeşitli bölgelerdeki Suriyeli sivilleri etkilediğini açıkladı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Görüntüler var

'Savaş suçudur'

109 ülkede yasak

Youtube'da bombaları içeren görüntü yayınlandığını söyleyen örgüt, bu bombanın kullanımının 'savaş suçu' olabileceğini söylüyor.

isyanın yaklaşık 19 aydır sürdüğü suriye'de yönetim, yeni bir insan hakları ihlaliyle suçlanıyor. insan hakları izleme örgütü, beşşar esed yönetiminin  pek çok ülkede yasak olan misket bombası kullandığını iddia etti. örgüt, rus yapımı  bombalarla muhaliflere yönelik müdahaleden sivillerin de etkilendiğini vurguladı. 

abd merkezli insan hakları örgütünün pazar günü yayınladığı rapor, sözkonusu bombaların yönetime ait uçaklar tarafından kuzeybatıdaki marat el numan'a atıldığını ortaya koyuyor.

yönetimin temmuz ve ağustos aylarında misket bombası kullandığını bildiren örgüt, esed birliklerinin, isyancıların ele geçirdiği marat el numan'ı geri almak için benzer bir ihlalde bulunduğunu söylüyor.

misket bombası kullanıldığı bildirilen saldırıda marat el numan dışında, tamanea, taftanaz ve el tah kasabalarının da etkilendiği bildirildi.

örgüt, suriyeli muhalifler tarafından youtube isimli video paylaşım sitesinde yayımlanan videolara dayandırdığı raporunda, misket bombalarının şam, halep, humus ve latakya’da kullanıldığını iddia etti. 

örgüt yetkilisi steve goose, misket bombalarının pek çok ülke tarafından yasaklandığını hatırlatarak, esed rejimine misket bombası kullanmayı bırakması çağrısında bulundu.

'savaş suçu işleniyor'

insan hakları örgütü, tek bir seferde yüzlerce bombacık atma kapasitesine sahip bombanın sivillerin yaşadığı bölgelere atılmasının 'savaş suçu' kapsamında değerlendirebileceğini öne sürdü.
 
misket bombaları hedefe atıldığında, ana bomba infilak ediyor, içindeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor. bazı bombacıklar ise düştüğü gibi patlamadığından aylar ya da yıllar boyunca siviller için tehlike oluşturuyor.

109 ülkenin kullanım, stok ve satışını yasakladığı bomba, 2010 yılı itibariyle uluslararası hukuka görede yasaklı statüsünde. ancak sözkonusu metin suriye, rusya, abd ve çin tarafından imzalanmış değil. 

şiddet tırmanıyor

suriye’de 15 mart 2011’de beşar esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı.

kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almıştı.

muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de 18 ayda yaklaşık 30 bini kişi şiddetin kurbanı oldu.‘terörizme karşı mücadele’ verdiği savunan suriye yönetime göre ise, 3 binden fazla güvenlik görevlisi saldırılarda hayatını kaybetti.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;