Ortadoğu
Şam yönetimi Cenevre yolcusu
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, muhalifler ve rejimi masaya oturtmayı hedefleyen konferansa katılacaklarını açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Açıklama Irak'ta
Detay vermedi
Muhalifler anlaşamadı

suriye hükümeti, ülkedeki şiddeti durdurmak için önümüzdeki ay isviçre’nin cenevre kentinde yapılması planlanan konferansta yer almayı 'prensipte' kabul ettiğini duyurdu.
irak’ın başkenti bağdat’ta bulunan suriye dışişleri bakanı velid muallim, rusya ve abd'nin girişimleriyle düzenlenecek konferansın, ‘suriye'deki krizi sona erdirecek bir siyasi çözüm bulunması adına iyi bir siyasi fırsat olduğunu’ söyledi.
muallim açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "suriye'deki olaylarla bağlantısı bulunan bölge ülkelerinin irak'ta terörü desteklediğini bildirmek için bağdat'a geldik. başbakan nuri maliki ve dışişleri bakanı hoşyar zebari'ye, cenevre'de haziran ayında yapılması planlanan konferansa suriye hükümetinin prensipte katılma kararını ilettim. suriye'nin bu kararı karşısında memnun olduklarını gördüm. suriye hükümeti, ülkede krizin başlangıcından beri en iyi çözüm yolunun suriye toplumunun arasındaki diyalog olduğuna inanıyor."
muallim, iraklı mevkidaşı zebari ile düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin daha fazla detay vermekten kaçındı.
suriye krizine siyasi çözüm bulunmasına yönelik girişimlere değinen zebari ise, "suriye'deki sorunun çözümü için uluslararası bir konferansın düzenlenmesi ve 2'nci cenevre konferansı için harcanan uluslararası diplomatik çabaları ele aldık. biz, bu konferansı destekliyoruz. suriye'nin komşuları bu konferansta hazır bulunacak" ifadesini kullandı.
muhalifler arasında anlaşma yok
rejimi devirmeye çalışan muhaliflerin çatı örgütlenmesi suriye muhalifleri ve devrimi genel konseyi (smdk) istanbul’daki toplantılarını, dördüncü gününde sürdürüyor. toplantıda henüz, şam ile muhalifleri masaya oturtmayı hedefleyen ikinci cenevre konferansı'na iştirak edilip edilmeyeceğine ilişkin bir fikir birliğine varılabilmiş değil.
geçtiğimiz haziran ayında aynı kentte, batı ülkeleri ile suriye konusunda karşı görüşte olan çin ve rusya’nın katılımıyla bir toplantı yapılmıştı. etkinlikte, ülkede bir geçiş hükümeti kurulması konusunda fikir birliğine varmıştı. sonuç bildirisinde yer alan ilkeler üzerinde anlaşan taraflar, belgeye suriye devlet başkanı beşar esad’ın kaderine ilişkin herhangi bir madde ise koymamıştı. metin, pratik olarak hayata geçirilememişti.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan öldü. uluslararası toplum, krizi sona erdirmenin yollarını arıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar