Balkanlar
Yunanistan’da tek başına iktidar zor
Son anketler, seçimlerden Yeni Demokrasi Partisi ile sosyalist PESOK'un kuracağı koalisyon hükümetinin çıkacağını gösteriyor.
Haberin Öne Çıkanları
Kriz sürüyor
300 sandalye var
18 aday Türk

yunan halkı, pazar günü sandık başına gidiyor. 32 partinin seçime katılacağı seçimlerde oy kullanacakların sayısı yaklaşık altı milyonu buluyor. yaklaşık 360 bin yeni seçmenin de katılacağı seçimlerdeki son kamu yoklamaları, sandıktan koalisyon çıkacağını gösteriyor.
son anket sonuçlarına göre; ülkeyi yaklaşık 40 yıldır dönüşümlü olarak tek başlarına yöneten iki büyük parti yeni demokrasi partisi (nd) ve panhelenik sosyalist hareket'in (pasok) ülkeyi birlikte yönetecek.
iki partinin tek başına iktidara gelmesinin önündeki engel ise; ab ve imf gibi uluslararası kreditörleriyle imzaladığı sert kemer sıkma önlemlerini içeren ikinci borç anlaşmasını (memorandum) desteklemeleri.
sol ve sağdaki diğer partilerin memorandum karşıtlarının oylarını beklediği ülkede son kamuoyu araştırmaları, geçen seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 78'ini toplayan iki parti bu kez toplamda ancak yüzde 40'u aşabildi.
10 kadar siyasi partinin parlamentoya gireceğini duyuran kappa isimli araştırma şirketi, nd'nin yüzde 25.5; pasok'un ise yüzde 19.1 oya sahip olarak 300 sandalyenini 170'ine sahip olacaklarını duyurdu. 

ankete göre nd ve pasok'u; yunanistan komünist partisi (kke) yüzde 10.6, radikal sol koalisyon (syriza) yüzde 9.1, bağımsız yunanlılar yüzde 7.7, demokratik sol (dimar) yüzde 5.4, aşırı sağcı altın şafak yüzde 5.2, ortodoks halk partisi (laos) yüzde 4, demokratik ittifak yüzde 3.8 ve çevreci yeşiller yüzde 3.6 ile takip etti.
oyların bu denli bölünmüş olması, hükümetin kurulmasını engelleyen bir kriz ihtimalini de gündeme getirdi. anayasa, seçimin galiplerinin bir ay içerisinde hükümet kuramaması koşulunda, seçimlerin yenilenmesi gerekliliği getiriyor.
gündem ekonomi
siyasi partiler, kamu borcunun yaklaşık 400 milyar euroyu bulduğu ülkede başlattıkları seçim kampanyalarında büyüme odaklı bir ekonomi oluşturacakları vaadinde bulunuyor.
pasok ve nd'nin desteği ile kasım ayında oluşturulan geçici işbirliği hükümetinin teknokrat başbakanı lukas papadimos ise yeni hükümete ülkenin avro bölgesindeki geleceğini korumak için reformlara bağlı kalması ve yükümlülüklerini yerine getirmesi vasiyetinde bulundu.
ikinci borç anlaşması öncesi pasok eski lideri yorgo papandreu ve nd lideri antonis samaras, memorandumu seçim sonrası da uygulayacaklarına dair yazılı taahhütlerini ab'ye iletmişti ancak oylarını artırdıkları görülen küçük partiler memoranduma karşı çıkıyor.
papadimos hükümetinin maliye bakanlığını da yapan pasok lideri venizelos, seçim söylemlerinde haziran ayında ek emlak vergilerini de kapsayan dayanışma vergilerinin kademeli olarak kaldırılması ve kdv'nin indirimi sözünü verdi.
nd lideri samaras ise, kurumsal vergilerin düşürülmesini vaat ederek büyümeye dayalı istihdama katkıda bulunacak köklü bir değişime vurgu yaptı. "herşeyi değiştireceğiz" diyen samaras, özelleştirilecek ne varsa özelleştireceklerini söyledi.
türkiye'yle ilgili değişim yok
öte yandan, yunanistan'daki adayların türkiye' ye yönelik söylemlerinde önemli bir değişim yok. pasok lideri evangelos venizelos, düzenlediği basın toplantısında, yunanistan'ın egemenlik haklarının tartışılamaz olduğunu belirtti.
bu hakların kanunlara uygun şekilde uygulandığını vurgulayan venizelos türkiye'ye mesajının iyi komşuluk ilişkileri barış ekonomik büyüme için işbirliği ve uluslararası kanunlara bağlılık olduğunu açıkladı.
türk-yunan ilişkileri belirgin bir şekilde yer almadığı seçim öncesinde; nd'nin televizyonlarda yayınlanan bir reklam spotunda ayasofya camii'nin görüntüsüne yer vermesi bazı kesimlerce tepkiyle karşılandı.
yunan medyası "ayasofya, bugüne kadar milliyetçiliğin ve soydaşları kurtarma anlayışının sürdürülmesi amacıyla aşırı sağ partiler tarafından iletişim amaçlı olarak kullanıldı. nd'nin bu siyasi yanlışı antonis samaras'ın megalo ideacılığını ve soydaşlarını bağımsızlığa kavuşturma arzusunu kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar