Ortadoğu
Şam'da bir bombalı saldırı daha
Başbakana suikast girişimine sahne olan Suriye'nin başkentinde bu kez patlayıcılar İçişleri Bakanlığı yakınında infilak etti, devlet televizyonuna göre 13 kişi öldü.
Haberin Öne Çıkanları
'Ölü sayısı artabilir'
Yeni rapor
1,3 milyon sığınmacı

suriye devlet televiyonu, şam’ın merkezindeki içişleri bakanlığı çevresinde meydana gelen patlamada 13 kişinin öldüğünü duyurdu. londra merkezli aktivist grup suriye insan hakları gözlemevi ise, merce bölgesindeki patlamada dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini ve ölü sayısının artmasını beklediklerini aktardı. devlet televizyonuna göre, saldırıda 70’ten fazla kişi de yaralandı.
şam'ın mezze bölgesinde pazartesi günü bomba yüklü bir araç havaya uçmuş, saldırıda başbakan vail halki hedef alınmıştı ve halki yara almadan kurtulmuştu. gözlemevi, saldırıda halki’nin korumalarından birinin öldüğünü, yoldan geçen beş kişinin ise yaralandığını söylemişti.
şam'da patlamalar arttı
başkent şam’da son aylarda meydana gelen bombalı saldırılarda, çok sayıda kişi hayatını kaybetti. 9 nisan’da kent merkezinde infilak eden patlayıcılar 15 kişinin ölümüne neden olmuştu.
18 temmuz 2012’de başkent şam’daki ulusal güvenlik binası yakınında patlayan bomba, savunma bakanı davut raciha ile suriye istihbarat servisi başkanı asıf şevket ve yardımcısı hasan türkmani'nin ölümüne neden olmuştu.
'para bitti, kriz tırmanıyor'
suriye sınırları içerisinde bu gelişmeler yaşanırken, ingiliz yardım örgütü oxfam ülkedeki krizin beklenenden çok daha fazla insanı etkilediği konusunda uyarıda bulundu.
oxfam raporunda, suriye’den komşu ülkelere kaçan sığınmacıların sayısının 1,3 milyonu aştığını bildirdi. suriye’de yardıma muhtaç durumdaki kişilerin sayısı ise 6,8 milyon.
oxfam, sığınmacılar ve ülke içinde yerlerinden olan kişilere yardım için ayrılan paranın da sonuna gelindiğini aktardı. oxfam’a göre, bm’nin yardım çağrıları ile hedeflenenin yalnızca yarısı kadar para toplanabildi.
70 binden fazla ölü
suriye'de, 15 mart 2011'de demokratik reform talebiyle başlayan gösteriler, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar sonucu 70 binden fazla kişi öldü.
muhalefet, suriye devlet başkanı beşşar esed'in görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi şubat ayında silahlı gruplar dahil tüm muhalifleri çözüm için diyaloğa çağırmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar