Ortadoğu
Şam'da türbe yakınında patlama
Başkentteki Zahide Zeynep bölgesinde gerçekleştirilen bombalı saldırıda en az altı kişi yaşamını yitirdi, 13 kişi ise yaralandı.
Haberin Öne Çıkanları
Bombalı araçla saldırı
Halep'te fırın vuruldu
Çocuklar öldü

suriye’nin başkenti şam ve ticaret merkezi halep’de meydana gelen saldırılarda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi.
şam’da çarşamba günü şiilerin zahide zeynep bölgesindeki türbenin yakınında infilak eden bomba en az altı kişinin ölümüne sebep oldu. saldırının gerçekleştiği nokta türbenin yanısıra güvenlik merkezinin de çok yakınında bulunuyor. bölgede bulunan bir aktivist, saldrının iki hedeften hangisine yönelik olduğunun henüz bilinmediğini ifade etti.
türbenin hedef alındığı saldırıda ayrıca 13 kişi de yaralandı. başkentin güneybatısında bomba yüklü araçla bir saldırı daha düzenlenirken, ölü ve yaralı sayısı henüz netlik kazanmadı. kentin farklı bir bölgesine yerleştirilen üçüncü bir bomba ise güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi.
sünnilerin de yaşadığı bölgede çok sayıda güvenlik biriminin yanısıra, iraklı şii lider mukteda es-sadr'a ait bir ofis de bulunuyor.
halep'te fırın vuruldu
öte yandan halep’te, suriye rejimine bağlı uçakların el-etarib mahallesi'ne düzenlediği hava saldırısında bir fırının isabet alındı ve çok sayıda kişi hayatını kaybetti.
saldırıda hayatını kaybedenler arasında kadınlar ve çocuklar da yer alıyor.
suriyeli muhalifler, esed rejimini, hedef alınan bölgelerde özgür suriye ordusu (öso) üyelerinin bulunmadığının kesin olarak bilinmesine rağmen bir cezalandırma taktiği olarak fırınları bombalayıp halkı aç bırakmaya çalışmakla suçluyor.
diplomatik çabalar
suriye’nin farklı kentlerinde şiddet tüm hızıyla sürerken, bm-arap birliği özel temsilcisi ahdar ibrahimi’nin diplomasi çabaları da devam ediyor.
rusya’nın ardından çin’e bir ziyaret düzenleyen ibrahimi, dışişleri bakanı yang jieçı ile görüştü.
başkent pekin’de gerçekleşen görüşmeyle ilgili kısa bir değerlendirmede bulunan ibrahimi, çin’in suriye’deki şiddetin durdurulması için aktif rol alacağından umutlu olduğunu dile getirdi.ibrahimi’ye çabalarından dolayı teşekkür eden yang ise, görüşmenin karşılıklı anlayışa ve sorunu uygun biçimde ele almaya hizmet etmesini diledi. taraflar kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmeyle ilgili daha fazla bilgi paylaşmadı.
çarşamba günü pekin’den ayrılması beklenen ibrahimi’nin bir önceki durağı moskova’ydı. suriye krizine çözümün şam’ın uluslararası alandaki en önemli iki müttefiki rusya ve çin desteğiyle bulunabileceğini düşünen ibrahimi, yoğun bir diplomasi trafiği geçirdi.
şiddet durmuyor
suriye’de 15 mart 2011’de esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal aldı.
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de 19 ayda 30 binden fazla kişi şiddetin kurbanı oldu. 'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise, silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar