Ortadoğu
Şiddet ve grev gölgesinde seçim
Suriye'de, süren kaos ortamında yapılan yerel seçimlere katılımın muhaliflerin boykot çağrısı nedeniyle düşük olması bekleniyor.
Haberin Öne Çıkanları
Rejim katılım istedi
'Daha özgür olacak'
42.889 aday yarışıyor

suriye'de, ülkenin güneyinde süren çatışmalar ve genel grev gölgesinde yerel seçimler yapılıyor. muhaliflerin, rejimin reform programı vaadinin bir parçası olarak düzenlenen seçimlerin boykot edilmesi çağrısı yapması nedeniyle, katılım oranının düşük olması bekleniyor.
ülkede oy verme işlemi saat yerel saat ile 07.00’da başladı. seçimlerde, 17.588 sandalye için 42.889 adayın yarışıyor. yerel yönetimler bakanı ömer galavanci başta olmak üzere suriyeli yetkililer, vatandaşları anayasal görevlerini yerine getirmeye çağırdı.
yerel seçimleri reformların bir parçası olarak gören şam, geniş katılım sağlayabilmek için yaklaşık bir ay önce basın yoluyla çağrılar yapmaya başlamış, sürecin eskisine göre daha özgürlükçü olacağını duyurmuştu. buna rağmen ülkedeki muhaliflerin boykot çağrıları sonucu, yarışa katılımın düşük olması bekleniyor.
seçimler, ‘muhafaza meclisi’ adı verilen il meclisleri, 154 kent, 502 belde ve 681 belediyeyi kapsıyor. suriye'de adaylar, yerel seçimlere siyasi partilerin çatısı altında değil, bağımsız olarak katılıyorlar.
ülkede seçimleri izleyen herhangi bir uluslararası gözlemci bulunmuyor.
grev ve çatışmalar devam ediyor
öte yandan, suriye'de hafta sonu başlayan genel grev, ülke çapında devam ettiriliyor. bu yolla, gösterileri güç kullanılarak bastırmaya çalışan hükümet üzerindeki baskının arttırılması amaçlanıyor.
dera ve idlib kentlerinde ordu kaçakları ve ordu birlikleri arasındaki çatışmalar hız kazandı. güvenlik güçleri de ülke çapında yapılan greve engel olmak amacıyla operasyonlarını artırdı. güvenlik güçlerinin operasyonları ve çatışmalar sırasında altı kişi öldü.
suriyeli aktivistler, ordudan ayrılan yüzlerce muhalif askerle, esad'a bağlı tank destekli güçler arasında ülkenin güneyinde pazar günü başlayan geniş çaplı çatışmalarda en az 26 kişinin öldüğünü açıklamıştı.
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yaklaşık 20 milyon kişinin yaşadığı ülkedeki demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
esad sözünde durmuyor
mısır’ın mena haber ajansına göre arap birliği dışişleri bakanları da gelecek hafta kahire’de bir araya gelerek suriye’yi görüşecek.

esad, arap birliği temsilcileri ile yaptığı bir dizi görüşme sonrasında, örgütün ülkede şiddete son verilmesini amaçlayan planına kasım ayı başında onay vermişti. buna göre, şam yönetimi askeri birliklerini yerleşim birimlerinden çekmeyi, isyanın başladığı dönemden bu yana tutuklanan kişileri serbest bırakmayı, arap birliği gözlemciler ile yabancı medya mensuplarının ülkeye girişine izin vermeyi ve muhaliflerle görüşmelere başlamayı kabul etmişti.
esad yönetimi, sonraki dönemde birkaç kere daha anlaşmayı kabul ettiğini açıklasa da, bu sözünü pratiğe dökmüş değil.
kaynak: ajanslar
Yorumlar