Avrupa

Sırbistan AB üyeliğine aday

Kosova ve Romanya'yla yaşadığı sorunları aşarak AB'yi tatmin eden Balkan ülkesi, uzun süredir istediği statüyü elde etti.

Haberin Öne Çıkanları

Müzakereler başlıyor

Romanya ile anlaşma

Kosova rahatlayacak

Sırbistan'daki 'Radikal Parti' taraftarları AB zirvesi devam ederken üyeliği protesto eden gösteri düzenledi. [Reuters]
belçika'nın başkenti brüksel'de bir araya gelen ab ülkelerinin liderleri, sırbistan'a birliğin yolunu açtı. üyelik için 2009 yılında başvuru yapan belgrad yönetimi, hafta başından bu yana devam eden pazarlıklar sonucu istediğini elde etti.
 
ab'nin devlet ve hükümet başkanlarından oluşan avrupa konseyi'nin başkanı herman van rompuy, sırbistan için verilen kararı önemli bir adım olarak nitelerken, avrupa komisyonu başkanı jose manuel barroso da belgrad'ın adaylığının ab'nin hala çekici olmaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
 
sırbistan'dan 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden kosova'yı hala kendi toprağı olarak gören belgrad'ın ab yolculuğunda, priştine yönetimiyle geliştireceği ilişkiler kilit rol oynayacak. zira, belgrad yönetimi, kosova ile bu ülkenin bölgesel temsili konusunda geçen hafta imzaladığı anlaşmayla aday ülke statüsü için ab komisyonu'nun tam desteğini alabilmişti. anlaşmaya göre, kosova bundan böyle uluslararası anlaşmalarda 'cumhuriyet' ibaresini kullanmadan sadece 'kosova' olarak geçecek.
 
ancak belgrad'ın priştine'yle imzaladığı anlaşma, sırbistan'ın kosova'nın bağımsızlığını tanıması anlamına gelmiyor. kosova adının yanına bir yıldız konacak ve sayfanın sonuna eklenecek bir açıklama dipnotunda ibarenin kosova'nın devlet olarak tanınması anlamına gelmediğine vurgu yapılacak.
 
yirmi yedi ab üyesinden 22'si kosova'yı tanıyor. sırbistan, şimdiye kadar 80 kadar ülkenin tanıdığı kosova'nın bölgesel bir toplantıya katılmasına da onay vermişti.
 
romanya'dan son dakika engeli
 
ab zirvesi devam ederken, romanya, sırbistan'da yaşayan 35 bin kişilik rumen azınlığın hakları için adaylık statüsüne itiraz etmişti. süren pazarlıkların ardından imzalanan anlaşmayla bükreş yönetimi itirazını geri çekmişti.
 
mladiç ve haciç yakalanmıştı
 
ab'nin isteğiyle birçok demokratik reformu hayata geçiren sırbistan, savaş suçu zanlılarını da yakalamıştı. 2011 yılında ratko mladiç ve goran haciç'in ele geçirilmesiyle birlikte ülkenin üyelik şansı yükselmişti.
 
sırplar ikiye bölünmüş halde
 
2015 yılında ab'ye tam üye olması beklenen sırbistan'da halk ikiye bölünmüş durumda. ab üyeliğini destekleyenlerin yanında birçok sırp da ab üyeliğine karşı çıkıyor. son kamuoyu yoklamaları, ülkede bir referanduma gidilmesi halinde halkın yüzde 49'unun üyeliğe 'hayır' diyeceğini gösteriyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;