Türkiye
'Sivas katliamı insanlık suçu sayılsın'
Madımak Oteli'nde 37 kişinin yanarak öldüğü olaylarla ilgili davada, suçun anayasal düzen kapsamında olduğundan zaman aşımına uğramaması talep edildi.
Haberin Öne Çıkanları
Madımak davası görülüyor
Zaman aşımı kalksın
İnsan suçu var

ankara 11. ağır ceza mahkemesi'ndeki duruşmada, madımak oteli'nin yakılması ve 37 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan ana davadan dosyaları ayrılan yedi firari sanığın yargılanmasına devam edildi. müşteki avukatı şenal sarıhan, ''mahkeme, bu olayın, insanlığa karşı suç teşkil ettiği gerekçesiyle, zaman aşımı kurallarının uygulanamayacağını karara bağlamalıdır'' dedi.
ankara 11. ağır ceza mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık ihsan çakmak'ın avukatı gökhan öztürk ile müşteki avukatları katıldı.
mahkemede, sivas katliamının 1 numaralı sanığı olarak aranan dönemin refah partili belediye meclis üyesi cafer erçakmak'ın geçen temmuz ayında sivas'ta yaşamını yitirdiği ortaya çıkmasıyla ilgili şüphe de ele alındı.
mahkeme başkanı hasan şatır, adalet bakanlığı'nın ''yokluğunda tutuklu sanık cafer erçakmak'ın 10 temmuz 2011'de öldüğü ve aynı gün saat 10.00 sıralarında otopsisi yapılmadan defnedildiğini bildirdiğini'' açıkladı.
mahkemeden, bu durumda sanık hakkındaki kırmızı bülten'in iptal edilip edilmeyeceğinin sorulduğunu kaydeden şatır, mahkemenin, erçakmak hakkındaki, istanbul adli tıp kurumu raporu sonucuna göre kırmızı bülten'in kaldırılıp kaldırılmayacağı hususunda bilgi vereceğini ilettiğini söyledi.
15 bin şüpheli vardı
müşteki avukatlarından şenal sarıhan, madımak olayından bugüne kadarki dava süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. olay sırasında emniyet tutanaklarına göre 15 bin kadar şüpheli olduğunu belirten sarıhan, buna karşın hazırlanan iddianamelerde 160 kadar kişinin sanık olduğunu kaydetti.
''olayın sıradan adam öldürme olayı gibi görüldüğünü, bazı sanıklara ödül gibi cezalar verildiğini'' söyleyen sarıhan, ''sanıkların sürekli korunduğunu'' savundu. olayın, insanlığa karşı bir suç olduğunu ifade eden sarıhan, bu nedenle mahkemeden, ''iç hukukun dar sınırlarıyla değil, uluslararası hukukun geniş yorumuyla'' hareket etmesini istedi.
sarıhan, ''mahkeme, bu olayın, insanlığa karşı suç teşkil ettiği gerekçesiyle, zaman aşımı kurallarının uygulanamayacağını karara bağlamalıdır. mahkemenin, halkın vicdanının verdiği yetkiyle, tck'nın 77. maddesine göre zaman aşımını kabul etmemesini istiyoruz'' diye konuştu.
hakkında kesinleşmiş hüküm bulunan sanık vahit kaynar'ın polonya'da yakalandığını söyleyen sarıhan, türk makamlarının, acele davranarak, kaynar'ın iadesini sağlaması gerektiğini ifade etti.
müşteki avukatlarından mehdi bektaş da davaların başından beri olayların üstünün kapatılmaya çalışıldığını kaydederek, ''gerçeğin ortaya çıkartılması gerekir. aksi takdirde bu dava, toplumsal açıdan bitmeyen bir dava olacaktır'' dedi.
cumhuriyet savcısı hakan yüksel, önceki celse verdiği esas hakkındaki görüşünü tekrarladığını belirtti. erçakmak'a ilişkin adli tıp kurumu raporunun sonucuna göre ek mütalaada bulunup bulunmayacağına karar vereceğini ifade eden yüksel, ''erçakmak'ın yokluğunda tutukluluk halinin bu aşamada devamına karar verilmesini'' istedi.
sanık ihsan çakmak'ın avukatı gökhan öztürk ise müvekkilinin atılı suçu işlemediğini, bu sebeple beraat etmesi gerektiğini savunarak, ''ancak, iddia makamının, müvekkilimin lehine olan, suçun zaman aşımına girdiği yönündeki görüşüne de katılıyorum ve müvekkilim hakkındaki davanın düşmesini istiyorum'' dedi.
kırmızı bülten için adli tıp beklenecek
mahkeme heyeti, müzakerenin ardından ara kararları açıkladı.
buna göre, mahkeme, cafer erçakmak ile ilgili sivas cumhuriyet başsavcılığı tarafından adli tıp kurumuna yazılan müzekkerenin akıbetini sorulmasına ve erçakmak hakkındaki kırmızı bülten'in kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda, adli tıp kurumunun cevabı geldikten sonra adalet bakanlığı uluslararası hukuk ve dış ilişkiler genel müdürlüğüne cevap verilmesine karar verdi.
''sanık cafer erçakmak'ın, mevcut delil durumu, atılı suçun niteliği ve dosya kapsamına göre, yokluğunda tutukluluğunun devamını'' da kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.
komisyon kurulsun
pir sultan abdal kültür derneği genel başkanı hüseyin güzelgül, duruşma bitiminde adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, ''katliama dair bütün gerçekler açığa çıkana ve tüm suçlular cezalarını çekene kadar mücadele edeceklerini'' söyledi.
bağımsız istanbul milletvekili levent tüzel de insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamayacağını ifade etti. davada gerçeklerin henüz ortaya çıkmadığını ve beklenen adaletin gerçekleşmediğini söyleyen tüzel, ''bu toplu kıyımda, çok açık şekilde bir devlet organizasyonunun, bir kontrgerilla organizasyonu olduğunu'' kaydetti.
tüzel, ''bu insanlık suçunun tam anlamıyla anlaşılması ve ortaya çıkması 'gerçekleri ortaya çıkarma ve adalet komisyonu' kurulması gerektiğini'' ifade etti.
cumhuriyet savcısı hakan yüksel, esas hakkındaki görüşünde, sanık erçakmak'ın eyleminin 765 sayılı tck'nın 146/1. maddesinde yer verilen ''anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs'' suçunu oluşturduğunu belirterek, bu suça ilişkin zaman aşımı süresinin dolmadığını kaydetmişti.
suç tarihinin 2 temmuz 1993 olduğu dikkate alındığında 2 temmuz 2008'de zaman aşımı süresinin dolduğunu kaydeden yüksel, sanıklar bu sanıklar hakkında açılan kamu davasının zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle düşmesine karar verilmesini istemişti.
Yorumlar