Türkiye
Siyaset 12 Eylül'den davacı
Kenan Evren'le Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı darbe davasına, hükümetle ana muhalefet müdahil olurken, TBMM'nin kararı bekleniyor.
Haberin Öne Çıkanları
Arınç: Takip edeceğiz
CHP başvuru yapacak
Gözler Adli Tıp'ta

türkiye'de 12 eylül 1980'de tbmm'yi feshederek darbe yapanlardan dönemin genelkurmay başkanı orgeneral kenan evren ile hava kuvvetleri komutanı orgeneral tahsin şahinkaya'nın davasında, bakanlar kurulu ve ana muhalefet partisi chp müdahallik talebinde bulunacak.
hükümet sözcüsü ve başbakan yardımcısı bülent arınç, düzenlediği basın toplantısında kabine olarak davaya müdahil olmaya karar verdiklerini söyledi.
arınç, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "4 nisan tarihinde duruşma başlayacağına göre yarın veya bir başka gün, bakanlar kurulu adına sayın başbakan veya yetkilendirebileceği bir başka kişi müdahillik talebini 12. ağır ceza mahkemesi'ne iletecek ve dava, müdahil olarak tarafımızdan olarak takip edilecektir" dedi.
chp'de ise partinin hukukçu isimlerinden grup başkanvekili emine ülker tarhan, salı günü ankara adliyesi'ne giderek chp'nin müdahil olma talebine ilişkin başvuruyu yapacak.
tbmm salı günü karar alacak
davaya, tbmm de müdahil olabilir. ntv televizyonuna konuşan tbmm başkanı cemil çiçek, meclis adına davaya müdahil olunup olunmayacağına salı sabahı karar vereceklerini söyledi.
al jazeera muhabiri sibel erdem, 12 eylül darbesinde meclis ve siyasi partiler kapatıldığı için, müdahillik kararı alınırsa tbmm'nin resmen davaya katılacağını ve taraf olacağını bildiriyor. başvuru gerçekleştiğinde, sembolik de olsa darbelere karşı meclisin duruşu ve tepkisi dile getirilecek.
meclis insan haklarını inceleme komisyonu, daha önce müdahillik başvurusu yapmış, komisyon başkanı ayhan sefer üstün davayı izleyeceğini açıklamıştı.
evren ve şahinkaya'nın yargılanacağı ankara 12. ağır ceza mahkemesi, söz konusu kişilerin sağlık raporlarını adil tıp kurumu'na göndermişti. adli tıp, evren ve şahinkaya'nın duruşmaya katılıp katılmayacağına karar verecek. iki isim için katılmama kararı çıkarsa, savunmalar görüntülü iletişimle alınabilir.
davayı 21 gazeteci izleyecek
duruşmanın görüleceği salonunun fiziki yapısını dikkate alan mahkeme, fotoğraf çekme ve kamera kayıt özelliği olan cep telefonu ve diğer dijital cihazların içeri sokulmasına izin vermeyecek. müdahillik talebinde bulunanlar ve izleyicilerle birlikte yaklaşık 150 kişinin izleyeceği duruşmaya, adliyede devamlı görev yapanların öncelikli olduğu 21 basın mensubu alınacak.
davaya, sekiz siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu ile 238'i bireysel 99'u avukatı aracılığıyla 337 kişi müdahallik talebinde bulundu.
4 nisan’da görülmeye başlanacak dava öncesi kenan evren ve tahsin şahinkaya’nın avukatları, davanın yetkisizlik gerekçesiyle düşürülmesi talebinde bulunmuştu. avukatların ankara 12. ağır ceza mahkemesi’ne sunduğu itiraz dilekçesinde "kurucu meclis üyelerini yargılamaya kalkışmak bir ihtilalcinin başka bir ihtilalci tarafından yargılanması anlamına gelir” ifadesi kullanılmıştı.
avukat bülent acar’ın mahkemeye ilettiği 150 sayfalık 'kitapçık' halindeki dilekçede, türk ceza kanunu'nda (tck) darbenin değil darbe girişiminin suç sayıldığının belirtildiği ve kurucu meclis üyelerinin yargılanmasına ilişkin bir hükmün bulunmadığı vurgulanmıştı.
evren ve şahinkaya "türkiye cumhuriyeti anayasasının tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan türkiye büyük millet meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek'' suçlamasından 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası' istemiyle yargılanacak.
istikrarsızlığı fırsat bildi
cumhurbaşkanı fahri korutürk'ün görev süresinin 6 nisan 1980'de dolmasının ardından cumhurbaşkanı seçimine yönelik çalışmaların anlatıldığı iddianamede, "dönemin türk silahlı kuvvetleri (tsk) komuta kademesinin, yapmış olduğu darbe planının akamete uğramaması için cumhurbaşkanının seçilmesini istemediği, siyasi istikrarsızlığı darbe yapmak için bir fırsat olarak gördüğü, asıl amacın her halükarda darbe yapmak olduğu" ileri sürülüyor.
iddianamede, kenan evren'in 26 aralık 1979'da hükümetteki parti liderleriyle, diğer siyasi parti liderlerine 'türk silahlı kuvvetlerinin görüşü' başlıklı' bir 'uyarı mektubu' verdiğinden bahsediliyor. meuktupta, "tsk, uzlaşmaz tutumlarını sürdüren siyasi partileri uyarmaya karar vermiştir" ifadesinin kullanıldığının belirten iddianamede, bunun askeri darbe gerekçesi olarak kullanılan iç hizmet kanunu'na dayandırıldığını ve demokratik rejimi tehdit ettiğini ileri sürüyor.
ölen üç komutan iddianamede yok
iddianmede, 12 eylül askeri yönetimince ülkenin tamamının denetim ve kontrol altına alınması, siyasi partilerin faaliyetlerinin engellenmesi ve siyasilere getirilen yasaklara yer veriliyor. böylece toplum üzerinde kurulan baskı ve yayın yasaklarıyla düşünce hürriyetinin tamamen ortadan kaldırıldığı ifade ediliyor.
ayrıca, hiçbir yargı kararı olmadan olmadan 30 bin memurun görevine son verildiği, 7233 memurun sürgüne gönderildiği, 300 bin kişiye sakıncalı oldukları gerekçesiyle pasaport verilmediği ve yurt dışına kaçan 14 bin kişinin 'vatan haini' oldukları gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarıldıkları anlatılıyor.
darbeden sonra milli güvenlik konseyi'ni kuran genelkurmay başkanı orgeneral kenan evren, kara kuvvetleri komutanı orgeneral nurettin ersin, hava kuvvetleri komutanı orgeneral tahsin şahinkaya, deniz kuvvetleri komutanı oramiral nejat tümer ve jandarma genel komutanı orgeneral sedat celasun'dan ölen üç isim iddianamede geçmiyor. iddianame, hayatta olan evren ve şahinkaya hakkında hazırlanmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar