Bilim-Teknoloji

Snapchat'ten 100 binden fazla fotoğraf sızdırıldı

Hacker'ların en az bir yıldır rahat bırakmadığı Snapchat, en büyük saldırılardan birine uğradı. Saldırıda, 100 binden fazla fotoğraf ve video internete sızdırıldı. Snapchat, saldırıyı doğrularken verilerin sunucularından çalınmadığını açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Snapchat 4 milyar dolarlık teklifini reddettiği Facebook'un en büyük rakiplerinden biri. [Fotoğraf: Shutterstock]

siber saldırılardan başı kurtulmayan snapchat, en büyük saldırıya maruz kaldı. 4chan adlı chat forumunda duyurulan saldırıda, hacker'lar kullanıcılara ait çıplak görüntülerin de olduğu 100 binden fazla fotoğraf ve videoyu sızdırdıklarını açıkladı. hacker'lar, 'the snapping' adını verdikleri saldırının icloud'u hedef alan saldırıdan çok daha büyük olduğunu not düştü.

business insider'ın haberine göre, 'yeraltındaki' fotoğraf takası yapan sitelerde, büyük bir saldırının yaşanacağına dair söylentiler dolanıyordu. 4chan'da dün yapılan açıklamada, kullanıcılara ait toplam 13 gb verinin ele geçirildiği ve sızdırılacağı belirtildi.

4chan üyelerinin dün gece sızdırılan fotoğraf ve videoları indirmeye başladığı, yüz binlerce snapchat kullanıcısına ait görüntülerin kullanıcı adı aranarak bulunabileceği belirtildi. internette yayımlanan fotoğraflara ait dosyaların viralpop.com sitesi üzerinden yayıldığı, siteye girenlerin bilgisayarlarına kötü amaçlı yazılım yüklendiği ifade edildi. viralpop.com, bir süre sonra kapatılsa da, birkaç saat içinde snapchat sunucularından çalınan sayısız veririn indirildiği belirtildi.

'sunucularımızdan alınmadı'

saldırının, snapsave adı verilen üçüncü parti bir snapchat uygulaması üzerinden yapıldığı öne sürülürken, kaynak kesin olarak bilinmiyor. uygulama, snapchat'te yapılan mesajlaşmalarda çekilen ve kullanıldıktan sonra silinen fotoğraf ve videoların saklanabilmesini sağlıyor.

saldırı hakkında business insider'a açıklama yapan bir 'fotoğraf takasçısı', verilerin snapsaved.com'dan elde edildiği bilgisini verdi. söz konusu site, snapchat kullanıcılarının fotoğraf ve videolarını web üzerinden indirmelerini ve kaydetmelerini sağlıyor. kullanıcı adıyla beraber fotoğraf ve videoları sunucularında saklayan snapsaved.com, hacker'ların seçtiği hedef olarak gösterilse de, site aylar önce kapatıldı.

Snapchat'ten sızdırılan veriler forumlarda dosya adlarıyla paylaşıldı.

snapchat, business insider'a açıklama yaparak çalınan verilerin üçüncü parti sitelerden geldiğini doğruladı. şirket, hacker'ların sunucularına erişim sağlayamadığını belirtti. snapchat, sahte üçüncü parti uygulamaları kontrol etmek için app store ve google play'i sürekli takip ettiklerini de ifade etti. 4chan kullanıcıları, ellerindeki fotoğrafların birçoğunun genç kullanıcılara ait çıplak görüntüler olduğunu iddia etti. snapchat kullanıcılarının yarısından fazlası 13-17 yaş arasında.

snapchat'e ocak ayında yapılan saldırıda 4.6 milyon kullanıcı bilgisi çalınmıştı. bu ay içinde yaşanan saldırıda ise kullanıcı hesaplarına kötü amaçlı yazılıma yönlendirme yapan bir spam yayılmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;