Bilim-Teknoloji
Solar Impulse Dünya turuna başlıyor
Tamamen güneş enerjisiyle havada kalan Solar Impulse 2, uzun hazırlık döneminin ardından Dünya'nın etrafını dolaşacağı uçuşuna başlayacak. Uçak, Pazartesi günü Abu Dabi'den havalanacak.

bertrand piccard ve andre borschberg'in pilotluğunu yaptığı solar impulse 2 uçağı, tamamen güneş enerjisi kullanılarak yapılacak dünya'nın etrafındaki ilk uçuş için hazırlıklarını tamamladı. solar impulse 2, hava şartlarının olumlu olması halinde pazartesi günü abu dabi'den havalanacak.
piccard ve borschberg, toplam 500 saat sürmesi planlanan uçuşta değişerek pilotluk yapacaklar. solar impulse uçağına kıyasla farklı bir tasarıma sahip olan solar impulse 2, pilotların dinlenmesi ve egzersiz yapabilmeleri için kokpitin arkasında ek bir bölmeye sahip.
72 metre kanat genişliği olan solar impulse 2, kanatlarında yer alan toplam 17,248 güneş hücresiyle dört elektrik motorunu besliyor. uçak, gündüzleri elde ettiği enerjiyi bataryalarında depolayabildiği için geceleri de uçabiliyor.
isviçre merkezli solar impulse'ın kurucusu olan piccard, firmanın kurucu ortağı ve ceo'su olan borschberg ile bugüne kadar sekiz dünya rekoru kırdı. ikili, abd'yi 2013 yılında boydan boya güneş enerjili uçakla kat eden ilk isimler olmuştu.
7 kez mola verecek
abu dabi'den havalanacak solar impulse, temmuz ayında tekrar başladığı noktaya dönecek. uçak, beş ay sürecek uçuş süresince umman, hindistan, myanmar, çin, abd, güney avrupa ve kuzey afrika'ya uğrayacak.
piccard, eylül 2014'te al jazeera'ya yaptığı açıklamada, 'amaçlarının güneş enerjisiyle neler yapılabileceğini göstermek ve yeniliklerin önünü açmak olduğunu' söylemişti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar