Soma'da Facia
Soma'nın isimsiz kahramanları
Maden kazalarındaki arama kurtarma faaliyetlerini yürüten ve gönüllülerden oluşan Türkiye Taş Kömürü Kurumu Tahlisiye Ekibi, Soma'daki maden faciasında da 16 kişilik ekiple birçok madencinin hayatını kurtardı.

maden kazalarındaki arama kurtarma faaliyetlerini yürüten ve gönüllülerden oluşan türkiye taş kömürü kurumu (ttk) tahlisiye ekibi, soma'daki maden faciasında da 16 kişilik ekiple birçok işçinin hayatını kurtardı.
aldıkları özel eğitim sayesinde türkiye'nin en tecrübeli maden arama kurtarma ekiplerinden biri haline gelen ttk tahlisiye ekibi, 13 mayıs'ta manisa'nın soma ilçesinde meydana gelen maden faciasını haber aldıktan birkaç saat sonra zonguldak'tan manisa'ya gelerek çalışmaya başladı.
yüzlerce metre yer altında mahsur kalan işçileri kurtarmaya, ölenlerin de cesetlerini çıkartmaya çalışan ekip, toprak altındaki madencilere 5 gün boyunca yaşam vermeye çalıştı.
ekip üyelerinden maden mühendisi erhan keçelioğlu, ttk ekibi olarak yeraltı madenciliğinde yaşanan bütün ciddi kazalara katıldıklarını, ayrıca önemli kurtarma faaliyetlerinde de bulunduklarını anlattı.
van depreminde de çalıştıklarını bunun yanı sıra en son bursa'nın mustafakemalpaşa ilçesinde 19 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazada görev aldıklarını dile getiren keçelioğlu, "burada hayatımın en zor işini yaptım diyemeyiz. türkiye'de maalesef bu tür kazalar meydana geliyor, alıştık buna. umarız ki bir daha böyle kazalar yaşanmaz" dedi.
"ocak zordu çünkü geniş bir sahaydı”

kurtarma faaliyetlerinin ocağın yapısına göre değiştiğini, soma'daki madende sahanın oldukça büyük olmasının bazı sıkıntılar da meydana getirdiğini ifade eden keçelioğlu şunları söyledi;
"büyük saha olduğu için ulaşmak zor oluyor. kendi ulaşımınız, cihazların ulaşımı, yanınızda götürdüğünüz malzemelerin sırtınızda gitmesi ekstra performans sergilemenize neden oluyor. performansımızı yolda harcıyoruz. bitkin halde olay yerine ulaşıyoruz. ondan sonra kurtarma faaliyetlerine başlıyoruz. ocak zordu çünkü geniş bir sahaydı"
kaza kurtarma teknikeri ismail çetin ise şunları söyledi;
"en büyük hevesimiz, bizi ayakta tutan şey, madenden bir canlı çıkarabilmek. madenden kurtardığımız, yaralı çıkardığımız insanlar oldu. inşallah böyle facialar bir daha yaşanmaz ve bu da son işimiz olur."
kazmacı dursun basar da ekip üyesi olmaktan ve hayat kurtarmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. basar, çalışmalarında önceliklerinin ilk önce madende sağ olanları kurtarmak olduğunu ifade etti.
dönüşümlü olarak ocağa indiler
ilyas açıkgöz de haberi alır almaz ekip olarak hazırlandıklarını, uçak ve helikopterle seyahatin ardından gece 01.00 civarında madende olduklarını anlattı.
16 kişilik ekiple dönüşümlü olarak ocağa inip çıktıklarını anlatan açıkgöz, kapalı devre ocak kazalarında ilk müdahaleyi kendilerinin yaptığını, özel cihazları sayesinde dışa bağımlı olmadan maden içerisindeki yaralı veya şehitleri kurtardıklarını dil getirdi. açıkgöz, şöyle dedi:
"aradan 5 gün geçtikten sonra şehit arkadaşını kaldırıp, ellemek kolay değil, çok zor. buradaki saha çok büyüktü, ulaşımı zordu. giderken bile aşırı derecede yorulduk. bir hayat kurtarmanın duygusunu anlatamam. içeride canlı olduğunu düşündüğünüzde kendi canınızı unutuyorsunuz. aynı yola baş koyduğumuz kişileri kurtarmak değişik bir duygu. ekip üyeleri söylentilere itibar etmez. tek düşüncesi yer altındaki bir canlıya nefes vermektir. eğer o canlıya nefes verebiliyorsak işimizi alnımızın akıyla yaptığımız anlamına geliyor. nefes veremiyorsak, şehit olmuşsa onu ailesine bir an önce kavuşturmakla işimiz olur."
kaynak: al jazeera
Yorumlar