2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

'Sonraki adım başkanlık sistemi'

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, halkın seçeceği cumhurbaşkanının olağanüstü yetkileri olacağını ve bu nedenle Türkiye'nin başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine geçmesinin şart olduğunu söyledi.

Konular: Türkiye
Elitaş, olağanüstü yetkilerle donatılmış bir cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin başkanlık sistemini gerektirdiğini savundu. [AA]

ak parti grup başkanvekili mustafa elitaş, kayseri’deki ekonomi sempozyumu’nda gündemdeki cumhrubaşkanlığı seçimiyle ilgili konuştu.

partide başkanlık sisteminin gerekli olduğu yönünde görüş belirten üst düzey yetkililere elitaş da katıldı.

akp genel başkan yardımcısı mehmet ali şahin'in ardından elitaş da cumhurbaşkanının halk tarafından seçilecek olması nedeniyle başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine geçişin zorunlu olduğunu savundu.

elitaş, anayasa’da cumhurbaşkanı'nın, bakanları kurulu’nu toplama yetkisi bulunduğuna atıfta bulunurken şunları söyledi:

böyle olağanüstü yetkilerle donatılmış ama kağıt üzerinde yetkisi olmayan, fiilen yarı başkanlık sistemine, ağustos 2014 tarihinde geçeceğimiz sistemin artık hukuki eksikliklerinin de giderilmesi gerekir. bu ne zaman olur? 24. dönemin parlamentosunda siyasi partiler biraraya gelir, partili cumhurbaşkanlığı, yarı başkanlık, başkanlık sisteminden birini tercih eder; 'makul olan, uygun olan, bugünün şartlarında milletimiz için huzur, refah getiren budur' diye bir konsensüs içerisinde sonuçlandıracağı bir yöntemi yapabilir. eğer o yapmazsa 2015'te oluşacak 25. dönem parlamentosu da bu millet neyi gösteriyorsa onu yapacaktır diye ümit ediyoruz"

2007’de abdullah gül’ün cumhurbaşkanı seçildiği tbmm’deki oylamada yaşanan 367 krizini hatırlatan elitaş, 2010’daki referandumda halkın cumhurbaşkanını kendisinin seçmek istediği yönünde irade ortaya koyduğunu da vurguladı.

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;