Bilim-Teknoloji

Sosyal medyaya yalan makinesi

Sosyal medyada yer alan yalan bilgiler tarih olmak üzere. Pheme adındaki proje Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda yayılan bilgilerin gerçek olup olmadığını ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Sosyal ağlarda yalanlar anında tespit edilecek
Sosyal ağlarda yalanlar anında tespit edilecek [Facebook]
sosyal medya günümüzde hayatı etkileyen önemli kavramlardan biri. ancak sosyal medyada sadece doğru bilgiler değil bazen yalan, gerçek olmayan ya da çarpıtılmış bilgiler de yayılabiliyor. bu da zaman zaman kötü sonuçlar doğuruyor.

sosyal medyanın yapısı gereği hangi bilginin ne kadar doğru olduğunu bilmek çok kolay değil. zaman zaman bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanma ihtiyacı duyulan bu bilgilerin gerçekliğini ortaya çıkarmak ise pheme isimli yeni bir projenin ana konusu.

yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışılan projenin arkasında ingiltere'nin sheffield, warwick, king's college london, almanya'nın saarland ve viyanalı modu üniversiteleriyle atos, ihub, ontotext ve swissinfo şirketleri yer alıyor. pheme'in temel amacı 'big data' olarak tabir edilen sosyal ağlardan gelen bilgilerin güvenirliğini araştırmak.

2011 yılında londra'da yaşanan isyan olaylarının ardından başlayan proje twitter ve facebook'tan gelen yorum ve mesajlarla sağlık forumlarındaki mesajları tarıyor. taranan yorum ve mesajlar "spekülasyon, tartışma, yanlış bilgi ve dezinformasyon" olarak 4 başlığa ayrılıyor.

projenin başındaki isim olan sheffield üniversitesi'nden dr. kalina bontcheva, "2011 yılında londra olayları sırasında isyancıların sosyal ağlar üzerinden organize olması üzerine bu sosyal ağların kapatılması gerektiği tavsiye edilmişti. ancak sosyal ağlar aynı zamanda faydalı işler için de kullanılıyor. burada sorun yalan bilgiyle gerçek bilgiyi birbirinden ayırt etmede yaşanıyor" dedi.

projede gelen bilgiler yazarına göre kategorilendiriliyor. bu kategoriler arasında haber, gazetesi, görgü tanığı gibi seçenekler yer alıyor. şimdilik sadece yazılı mesajların kategorize edildiği sistem henüz resimleri analiz edemiyor.

yapılan analizler proje çalışanlarının ekranında görsel olarak takip edilebiliyor. ilk test sonuçlarının 18 ay içinde oluşması beklenen projede gazeteci ve sağlık profesyonelleri çalışıyor.

projeyle bir yandan gazeteciler için bilgi kaynağı olarak kullanılabilecek bilgiler üretmeyi amaçlanırken diğer yandan acil sağlık konularında anında tepki vermek de hedefleniyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;