2016 Rio Olimpiyatları

Süleymanoğlu'ndan İsmayilov'a Türk halteri

Türkiye'nin olimpiyat tarihinde güreşten sonra en fazla madalya kazandığı dal halter. Son iki olimpiyatta halterde sıfır çeken Türkiye, Türkmenistan asıllı İsmayilov ile yeniden bu sporu hatırladı.

Konular: Spor, Diğer Sporlar
İsmayilov Tükrmenistan asıllı [Reuters]

olimpiyat oyunları tarihinde bugüne kadar toplam 87 madalya kazanan türkiye, bunların 58'ini güreş sporundan elde etti. onu 11 madalyayla halter izliyor.

özellikle naim süleymanoğlu ve halil mutlu'nun başarılarıyla türkiye'de popülaritesi artan halterde türkiye 8 altın, 1 gümüş (rio'dan) 2 de bronz olmak üzere toplam 11 madalya kazandı.

halterde naim süleymanoğlu ve halil mutlu üçer olimpiyat altını kazanırken, diğer iki altın madalya ise nurcan taylan ve taner sağır'dan geldi.

türkiye, halterde madalyayla 1988'de seul'de tanıştı. başrol naim süleymanoğlu'nundu. naim, 92 barcelona ve 96 atlanta'da da madalya aldı, 33 yaşındayken ve sakatığı varken 2000 sidney'de sıfır çekti. daha sonra bu görevi halil mutlu'ya bıraktı. halil, 96 atlanta, 2000 sidney, 2004 atina'da şampiyon oldu. atina, türk halterinin brezilya'dan önce madalya gördüğü son olimpiyattı.

Naim Süleymanoğlu 3 kez olimpiyat şampiyonu oldu. İlk madalyasını 1988'de aldı.


atina'da halil mutlu, taner sağır, nurcan taylan altın reyhan arabacıoğlu, serdar artuç ise bronz kazanmıştı. 2008'de araya sibel özkan girdi, 48 kiloda gümüş kazandı ama dopingli çıkınca madalyası geri alındı.

türkiye, 2004 atina'nın ardından halterde 12 yıl sonra rio'da madalya gördü. gümüşü getiren isim ise türkmenistan asıllı daniyar ismayilov'du. londra 2012'de türkmenistan adına yarışan başarılı halterci 2014'te türk vatandaşı olup türkiye adına yarışmaya başladı. ismayilov'un çoçukluğunda ise duvarlarını tek bir sporcunun resimleri süslüyordu: halil mutlu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;