Ortadoğu
Suriye devlet televizyonu hedef alındı
Başkent Şam'da rejim karşıtı muhaliflerin gerçekleştirdiği saldırıda üç kişi hafif yaralanırken, isyancı gruplar Halep'te ordunun bombalı saldırılarının artarak devam ettiğini söylüyor.
Haberin Öne Çıkanları
Halep'te çatışma
Hacılar esir alındı
'Vur-kaç taktiği'

suriye'nin başkenti şam'da, devlet radyo ve televizyonu genel müdürlüğü binasının üçüncü katında patlama meydana geldi.
devlet televizyonundan yapılan açıklamada, patlamada en az üç kişinin yaralandığı belirtildi.
ülkenin resmi haber ajansı sana'ya göre, suriye enformasyon bakanlığı, yaralanmaların ciddi olmadığını duyurdu.
haber ajansı, patlamaya ilişkin detaylı bilgi vermedi. televizyon yayına devam ediyor.
saldırı, hükümet güçlerinin, ülkenin ticaret ve endüstri merkezi halep’te kontrolü sağlamak için ‘kesin savaş’ başlatmaya hazır oldukları yönündeki açıklamanın ardından geldi.
öte yandan isyancılar halep’in yarısına hakim olduklarını ancak ordunun havadan ve karadan bombalı saldırılara devam ettiğini söylüyor.
taaruz hazırlığı
bu arada hükümet yanlısı el vatan gazetesi, suriye ordusunun halep’e büyük bir taarruz başlatmak için hazır olduğunu duyurdu.
haberde, zamanlama ile ilgili bilgi verilmedi ancak şehirdeki muhalif gruplar yaklaşık bir haftadır hükümet tarafından düzenlenen saldırılar nedeniyle zor durumda olduklarını söylüyor.
kendisini ebu cuma olarak tanıtan, muhalefet yanlısı bir kişi, pazar akşam saatlerinde, halep’in güneydoğusundaki nayrab bölgesinde muhaliflerin ordu ile çarpıştığını, ordunun doğu bölgelerini bombalayarak çarpışmayan karşılık verdiğini söyledi.
ayrıca güneydeki çevre yolundan da çatışma haberleri geldi.
en büyük saldırı
pazar günü ise ordu halep’in salahaddin bölgesine şimdiye kadarki en kapsamlı operasyonu düzenledi.
ülkedeki gelişmeleri takip eden ingiltere merkezli sivil toplum kuruluşu suriye insan hakları gözlemevi’ne konuşan bir muhalif albay, havan topu, uçak ve helikopterlerin kullanıldığı saldırıların, halep’teki çatışmaların başladığı geçtiğimiz aydan beri salahaddin’e yapılan en şiddetli saldırı olduğunu belirtti.
suriye ordusu halep’te kontrolü ele geçirmeye çalışıyor çünkü kentin kaybı, hükümetin alacağı büyük darbenin de sembolü olarak görülüyor.
hükümet: şam kontrol altında
ayrıca pazar günü hükümet tarafından yapılan açıklamada, muhaliflerin merkezi bölgelerden ve abbassiyyin meydanı’ndan temizlendikten sonra, hükümetin şam’da kontrolü yeniden ve tamamen ele geçirdiği belirtildi.
sana ise halep’teki isyancıları ‘körfez ve türk milisleri’ olarak tanımladı.
ancak şam’da bulunan hükümet karşıtı, aktivist halid el şami ise muhaliflerin şam’dan atıldığına dair resmi raporları ‘anlamsız’ olarak değerlendirdi.
şami, muhaliflerin güvenlik güçlerini huzursuz etmek ve başkentte istikrarsızlığı korumak adına daha çok ‘vur-kaç’ taktiğini benimsediklerini söyledi.
şami, “özgür suriye ordusu şam’ı ele geçirmeye çalışmıyor, daha çok vur kaç taktikleri ile rejimi temizlemeyi amaçlıyor. muhalifler burada hala güçlü” dedi.
iranlı hacılar kaçırıldı
öte yandan cumartesi günü, muhaliflerin oluşturduğu özgür suriye ordusu’na ait el bera tugayı, internet üzerinden yayınladığı video ile 48 iranlı hacının kaçırıldığını açıkladı.
el bera, grubun esad’a yardım için gönderilen iran devrim muhafızları’na bağlı şebiha milislerine üye olduklarını öne sürdü.
youtube üzerinden yayınlanan videoda, tahran hükümeti esad’a yardım ettiği için, suriye’deki bütün iranlıların ‘yakalanacağı ya da öldürüleceği’ konusunda uyarıda bulunuluyor.
iran’dan yapılan açıklamada, hacıların şam’ın güneydoğusunda bulunan, şii müslümanlar için kutsal sayılan seyyide zeynep türbesini ziyaret amacıyla suriye’de bulundukları belirtildi.
çatışmalar büyük kentlere taşındı
suriye’de silahlı isyan iç savaşa dönüşürken, ülkedeki çatışmaların son 17 ayın en şiddetlisi olduğu belirtiliyor.
muhalifler daha önce hama, hums ve idlib gibi kentlerde ve kırsal kesimde direniş gösterirken, son iki haftadır çatışmaları şam ve halep gibi büyük kentlere taşımayı başarmıştı.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturdukları, ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti.
şam yönetimi ise ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3 bin polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar