Ortadoğu

Suriye için barış çabası

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi ile BM barış elçisi İbrahimi, Şam rejimiyle muhalifleri masaya oturtma planını görüştü.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

1 saatlik görüşme

Açıklama yok

Temas trafiği sürecek

Suriye ordusu, başkent çevresindeki isyancıların direnişi kırmak için operasyonlarına devam ediyor. [Reuters]

suriye'de rejim güçleriyle silahlı isyancılar arasındaki çatışmalar başkent şam çevresinde devam ederken, krizin çözümü için diplomatik çabalar sürüyor. arap birliği genel sekreteri nebil arabi ile bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi ahdar ibrahimi mısır'ın başkenti kahire'de bir araya geldi.

diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede suriye muhalefeti ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı muaz hatib ile suriye devlet başkanı yardımcısı faruk şara'nın bir araya geleceği bir toplantı düzenlenmesi konusu ele alındı.
 
hatib'in geçtiğimiz haftalarda 'suriye rejiminden eli kanma bulanmamış kişilerle görüşebileceği' yönündeki açıklamaları masaya yatırıldı. müzakerelere açık olduklarını belirten hatib, devlet başkanı beşar esad'ın görevi bırakması karşılığında yargılanmama garantisi verebileceklerini belirtmişti. 
 
arabi ile ibrahimi'nin arap birliği'nin kahire'deki merkezinde yaptığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. görüşmeden ilk olarak ayrılan ibrahimi, çıkışta gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadı.
 
ibrahimi'nin pazartesi günü  smdk başkanı hatib ile bir araya geleceğini belirtiliyor. ibrahimi'nin hafta içersinde de hatib'in girişimi ele almak mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi ile bir araya gelebileceği bildirildi.
 
suk'un geçiş planı
 
suriye ulusal konseyi (suk) üyesi hişam merve cumartesi yaptığı açıklamada,suriye krizinin çözümü için yeni girişim planının 20 şubat'ta istanbul veya kahire'de yapılması planlanan toplantıda ele alınacağını belirtmişti.
 
suk'un yeni hazırladığı plana göre, toplantıda geçici hükümetin oluşturulma aşamalarının görüşüleceğini ifade eden merve, hükümetin, muhaliflerden ve suriye yönetiminde olup da elleri kana bulaşmamış siyasilerden oluşacağını kaydetmişti.
 
suriye'de yaklaşık iki yıldır süren isyan nedeniyle devam eden kanlı çatışmalar bütün uluslararası çabalara rağmen durdurulamadı. bm son olarak, ülkedeki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, rejim güçleri dahil olmak üzere 60 bini geçtiği tahmininde bulunmuştu.
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;