Ortadoğu
Suriye ordusu kaçakların peşinde
İnsan Hakları Gözlem Örgütü'ne göre ordu ve Beşar Esad yönetimini protesto eden göstericileri destekleyen kaçak askerler çatıştı, yedi kişi öldü.
Haberin Öne Çıkanları
İblid eyaletinde çatışma
'Ordu konvoyuna ateş' iddiası
'Hastalara işkence ediliyor'

suriye’de hums kenti yakınlarındaki maraat al noman kasabasında ordu ve saf değiştirerek isyancılara destek olan askerler arasında çatışma çıktı. suriye insan hakları gözlem örgütü’ne göre yedi ordu mensubu öldü.
görgü tanıklarına göre, iblid eyaletinde, hums kentinin 100 kilometre kuzeyindeki kasabada meydana gelen çatışmalar, suriye ordusu’nun kasabaya girmesiyle başladı. kaçak askerler, 40 araçtan oluşan ordu konvoyuna ateş açtı.
kent sakinleri, kentin girişindeki bariyerlerde meydana gelen çatışmaların önceki günlerde ordu tarafından kaçak askerlere yönelik düzenlenen operasyonlara misilleme niteliğinde olduğunu kaydetti.
suriye insan hakları gözlem grubu, çatışmalarda yedi ordu mensubunun hayatını kaybettiğini aktardı ancak grubun raporunun bölgedeki kaynaklardan doğrulanması mümkün değil. zira, suriye hükümeti haber akışına yasak getirmiş durumda.
‘sivilleri koruyun’ çağrısı
öte yandan suriye’de bulunan muhalif gruplardan biri uluslararası toplumdan ülkedeki sivilleri hükümetin baskısından korumaları için çağrı yaptı.
katar başbakanı hamad bin casim başkanlığındaki arap delegeler çarşamba günü ülkeye gelerek hükümetle temaslarda bulunacak. delegasyonun amacı beşar esad hükümeti ve muhalifler arasında diyalog başlatmak.
ancak çoğunluğunu yurt dışında bulunan muhaliflerin oluşturduğu suriye ulusal konseyi, hükümetin göstericiler üzerindeki baskısı devam ettiği sürece diyaloğu reddettiğini söylemişti. konsey, ülkeye uluslararası gözlemcilerin girmesine izin verilmesini istemişti.
salı günü çin de şam’a bir özel temsilci yollayarak suriye halkının makul isteklerine hükümet tarafından acilen yanıt verilmesini isteyecek.
birleşmiş milletler (bm) esad’a yönelik protesto gösterilerinin başlamasından bu yana ülkede 3 bin kişinin öldüğünü açıklamıştı.
hastalara işkence iddiası
suriye’de insan hakları ihlallerine yönelik kaygılar her fırsatta dile getirilirken son olarak bir rapor devlet hastanelerindeki hastaların işkenceye ve kotü muameleye maruz kaldığını öne sürdü.
uluslararası af örgütü, raporunda protestocuları tedavi eden sağlık personelinin de güvenlik güçleri tarafından hedef alındığını kaydetti.
raporda “suriye hükümeti hastaneleri muhaliflere karşı mücadelesinde bir baskı aracı haline getirdi” ifadesi kullanıldı.
raporda yaralanan göstericilerin en az dört devlet hastanesinde sağlık görevlileri ve güvenlik güçlerince işkenceye ve kötü muameleye nasıl maruz kaldığını anlattı.
örgütün orta doğu ve kuzey afrika araştırmacısı cilina nasser, suriye hükümetinin hastanede güvenlik güçlerine tam yetki verdiğini, birçok hastanede personelin iyileştirmekle sorumlu olduğu kişilere işkence ve kötü muamele yaptığını söyledi.
öte yandan suriyeli insan hakları savunucusu ve şam insan hakları merkezi eş başkanı radwan ziadeh, new york’ta yaptığı açıklamada suriye hükümetinin protestoların başlamasından bu yana göz altına aldığı kişilerin sayısının 30 bini bulduğunu söyledi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar