Amerika
Suriye tasarısı BM'de reddedildi
Şam yönetimine karşı kınama ve tedbirler içeren düzenleme, Çin ve Rusya'nın vetosuna takıldı.
Haberin Öne Çıkanları
Son ana kadar sürdü
Dört ülke çekimser
ABD tepkili

birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi, suriye'deki rejimi kınayan ve rejimin askeri operasyonlarına devam etmesi halinde rejime karşı çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısını kabul etmedi.
konsey'de yapılan oylamada 15 ülke arasında daimi üyeler rusya ve çin kararı veto ederken, geçici üyeler güney afrika, hindistan, lübnan ve brezilya da çekimser oy kullandı. konsey'in dokuz üyesinin ''evet'' oyu vermesi ise sonucu değiştirmedi.
karar tasarısı fransa'nın, ingiltere, almanya ve portekiz ile işbirliği sonucunda hazırlanmış ve konseye getirilmişti.
son ana kadar sürdü
oylama bir saat sonrasına alınmasına ve son ana kadar karar tasarısı metni müzakere edilmesine rağmen konsey üyeleri arasında anlaşma sağlanamadı. karar tasarılarının kabul edilmesi için hiçbir daimi üye tarafından veto edilmemesi gerekiyor.
rusya, daha önce amerika birleşik devletleri (abd) ve avrupa birliği (ab) tarafından ortak alınan yaptırım kararlarına karşı çıkmış ve suriye devlet başkanı beşar esad’a reformları yerine getirmesi için fırsat verilmesini istemişti.
tasarıyı veto eden br diğer ülke çin de, batılı ülkelere şam yönetimi üzerinde baskı kurmama çağrısı yapmıştı.
rusya'nın bm daimi temsilcisi büyükelçi vitali çurkin oylamanın ardından söz alarak, krizin barışçıl şekilde çözülmesini istediklerini ve bu kapsamda kendilerinin esad rejimiyle konuşmaya devam ettiklerini açıkladı. büyükelçi, suriye'ye silah sattıkları yönündeki iddiaların ise doğru olmadığını savundu.
new york'da bulunan al jazeera muhabiri kristen saloomey, sonucun batı ülkeleri için ses getirecek bir yenilgi olduğunu kaydetti. saloomey'e göre çin ve rusya, suriye'ye karşı alınacak bir yaptırım kararı ülkede bölünmeyi daha da arttırabilir. her iki ülke de, çözüm sürecinin "suriye'nin önderliğinde" yürütülmesini istiyor. al jazeera siyaset danışmanı marwan bishara ise, pekin ve moskova yönetiminin çözüm için diyalog ve diplomasiye yer açılmasını istediklerini vurguluyor.
sonuç abd'yi kızdırdı
abd'nin bm daimi temsilcisi büyükelçi susan rice, bm güvenlik konseyi'nin suriye'deki rejimi kınayan ve rejime karşı çeşitli önlemler alınmasını isteyen karar tasarısının reddedilmesinden dolayı abd yönetiminin kızgın olduğunu söyledi.
rice sonuca tepki gösterdi
konseyde söz alan rice, ''suriye'deki kriz güvenlik konseyi'nin önünde durmaya devam edecek ve bu konsey bu konudaki sorumluluğunu yerine getirene kadar bu işin peşini bırakmayacağız'' dedi.
büyükelçi, konsey'in esad yönetimine karşı sert yaptırımlar ve silah ambargosu uygulaması konusunda sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.
karar tasarısı metnini hazırlayan fransa'nın bm daimi temsilcisi gerard araud da karar tasarısının veto edilmesinin kendilerini durdurmayacağını belirtti. araud bu yapılanın ''siyasi bir seçim'' olduğunu, rusya ve çin tarafından verilen bu vetonun suriye'deki rejime ''beyaz kart'' vermeyeceğini söyledi.
salonu terkettiler
konseyde konuşan suriye'nin bm daimi temsilcisi büyükelçi beşar caferi, bm güvenlik konseyi'nin suriye'ye karşı karar tasarısı hazırlayan batılı üyelerini suriye'nin içişlerine karışmakla suçladı. caferi, ülkesinin demokratik süreci güçlendirecek kapsamlı bir reform paketini uygulamakta olduğunu savundu. büyükelçinin konuşması sırasında, abd'nin temsilcisi rice başkanlığında tüm amerikalı diplomatlar, daha sonra da ingiltere'nin bm daimi temsilcisi büyükelçi mark lyall grant, konsey salonunu terk etti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar