Ortadoğu
Suriye toplantısında uzlaşma
İsviçre'nin Cenevre kentindeki görüşmelerde, ülkede tarafsız bir ortam yaratılabilmesi için geçiş hükümeti kurulması konusunda anlaşıldı.
Haberin Öne Çıkanları
Uzlaşmaya varıldı
Annan'dan mesaj
Lavrov Clinton'la görüştü

rejime bağlı güçlerle silahlı muhalifler arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye'deki duruma ilişkin olarak isviçre’nin cenevre kentinde düzenlenen 'suriye eylem grubu' toplantısıdan bu ülkede bir geçiş hükümeti kurulması kararı çıktı.
toplantıya bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ingiltere, abd, rusya, çin ve fransa'nın yanı sıra irak, kuveyt, katar ve türkiye'nin dışişleri bakanları ve ab dış ilişkiler ve güvenlik yüksek temsilcisi catherine ashton ile bm genel sekreteri ban ki-moon katıldı.
diğer taraftan, buluşmada yer alan isimlerden bm ve arap birliği’nin suriye özel temsilcisi kofi annan, toplantıda yaptığı konuşmada, suriye’de hem devlet başkanı beşar esad yanlıları, hem de muhaliflerin katılımıyla kurulacak bir birlik hükümeti kurulmasını önerdi.
annan, daha önce suriye konusunda hazırladığı altı maddelik planın uygulanmadığı için krizin derinleştiğini belirterek, sorunun daha büyük tehditlere yol açabileceği uyarısında bulundu.
bm temsilcisi, suriye krizinin çözülmemesi halinde ülkenin 'ateşe düşeceğini' ve konunun uluslararası bir krize dönüşebileceğini belirtti. annan ayrıca, güçlü ülkelerin krizin çözümü için bir çerçeve çizerek atılacak adımlarla ilgili ana hatları oluşturması gerektiğini kaydetti.
hükümet konusunda uzlaşma
toplantının sonuç bildirisinde ise geçişin mümkün olacağı tarafsız bir ortam yaratılabilmesi için bir geçiş hükümetinin kurulması konusunda anlaşıldığı duyuruldu.
lavrov-clinton görüşmesi
clinton ile yaklaşık bir saat süren görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada lavrov, “ülkelerimiz arasında çok önemli ortak noktalar tespit ettik” ifadesini kullanmıştı.
lavrov, clinton ile görüşmesinde, abd'nin suriye konusundaki pozisyonunun değişmesi için bir şans olduğu izlenimini edindiğini dile getirerek, "pozisyonumuzu anladığını söyleyen son derece deneyimli bir diplomat ve politikacıyı dinledim" diye konuşmuştu.
rusya, suriye yönelik bir dış müdahaleye kesinlikle karşı çıkıyor. washington ve moskova daha önce suriye kriziyle ilgili karşılıklı suçlamalarda bulunmuş ve iki ülke arasında gerginlik yaşanmıştı.
öte yandan annan, buluşma öncesinde suriye toplantısından umutlu olduğunu söylemişti.
çatışmalar sürüyor
bm-arap birliği suriye özel temsilcisi mart ayında, ülkedeki şiddeti durdurmak amacıyla altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı 12 nisan itibarıyla uygulamaya başladığını açıklayan şam yönetimi, operasyonları durdurduğunu belirtse de, suriye’nin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. güvenlik konseyi kararıyla ülkeye gözlemci gönderen bm, rejime ait ağır silahların hala şehirlerde olduğunu vurguluyor.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.
bunun karşılığında esad liderliğindeki şam yönetimi, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve görevi bırakması çağrısında bulunmuştu. suriye rejimi reform çağrıları karşısında, şubat ayında yeni anayasa için referandum düzenlemiş ve 7 mayıs’ta da genel seçimlere gitmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar