Ortadoğu
Suriye'de ekmek fırını bombalandı
Muhalifler, Hama'ya bağlı Halfaya kasabasında düzenlenen saldırıda, dükkanın önünde kuyrukta bekleyen en az 90 kişinin öldüğünü bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Üç gündür un yoktu'
'Kasten vuruldu'
Ölü sayısı artabilir

suriye savaş uçakları, geçtiğimiz günlerde silahlı muhalifler tarafından ele geçirilen hama kentine bağlı halfaya kasabasında bulunan bir ekmek fırınına hava saldırısı düzenledi. muhalifler, saldırı sonucu, fırının önünde ekmek kuyruğundaki en az 90 kişinin öldüğünü duyurdu.
yiyecek sıkıntısının yaşandığı kasabada, pazar günü düzenlenen saldırı sırasında yüzlerce kişinin kuyrukta olduğu belirtildi.
al jazeera'ye konuşan halfayalı samir hamavi adlı aktivist, "tam olarak kaç kişinin öldüğübü bilmek gerçekten çok zor. olay yerine vardığımda tek gördüğümüm, üst üste yığılmış ceset parçalarıydı" dedi. üç gündür kasabaya ilk kez un geldiği için bütün halkın fırına akın ettiğini belirten hamavi, ölenler arasında çocukların ve kadınların da olduğunu söyledi.
musab hamadi isimli bir başka aktivist ise hava saldırısıyla rejimin halka gözdağı vermeye çalıştığını söyledi.
aktivistler halfaya'da insani durumun kötüleştiğini, halkın elektrik ve ısınma sorunu yaşadığını ve ve temel gıda malzemelerine ulaşmadığını bildiriyor.
saldırı sonrası çok sayıda yaralı hama ve idlib'deki hastanelere kaldırılırken, halk uzun süre fırının enkazında kaybolan yakınlarını aradı.
'teröristlerin işi'
öte yandan, suriye devlet televizyonu saldırının suçu hükümet güçlerine atmak isteyen 'silahlı teröristler' tarafından gerçekleştirildiğini, olayda roketatar ve bomba kullanıldığını öne sürdü.
fırına yönelik saldırıda belirtilen ölü sayısı bağımsız kaynaklarca da doğrulanırsa, bu 21 ayı geride bırakan suriye'deki isyan boyunca bir hava saldırısının yol açtığı en büyük sivil can kaybı olarak kayıtlara geçecek.
suriye'de daha önce de ekmek kuyruğundakiler saldırıların hedefi olmuş, bu durum new york merkezli insan hakları kuruluşu human rights watch (insan hakları izleme örgütü) tarafından kınanmıştı. örgüt, bazı durumlarda suriye ordusunun hedefi şaşırdığını, bazı durumlarda ise sivillerin kasten hedef alındığını iddia etmişti.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü.
muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 44 bini geçti.
görevden ayrılması yönünde yapılan çağrıları reddeden suriye devlet başkanı beşar esad ise ülke isyancılardan temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini söylüyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar