Ortadoğu
Suriye'de Genelkurmay'a saldırı
Ülkenin en yüksek askeri karargahının içinde ve yakınında gerçekleşen patlamalar sonucunda binadan dumanlar yükseldi.
Haberin Öne Çıkanları
Binada yangın çıktı
'Esed gitmeli'
183 kişi öldü

suriye’nin başkenti şam’da yer alan genelkurmay'a bağlı bir binanın içinde ve çevresinde iki ayrı bomba patladı. devlet televizyonu ve görgü tanıkları, patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle binanın iki katının alevler içinde kaldığını bildirdi.
ilk bomba sabah erken binanın içinde patladı. 10 dakika sonra da binaya yakın bir noktada bir otomobilin içine yerleştirilen patlayıcılar infilak etti.
saldırının gerçekleştiği bina, devlet başkanı beşşar esed'in başkanlık sarayı'na sadece iki kilometre uzaklıta bulunuyor.
suriye enformasyon bakanı omran el zubi, yol kenarlarına yerleştirilen iki bombanın maddi hasara yol açtığını, yalnızca iki nöbetçinin hafif şekilde yaralandığını açıkladı. güvenlik güçlerinin saldırganların peşine düştüğünü belirten zubi, patlamaların çevre binalara da zarar verdiğini aktardı.
saldırı üstlenen özgür suriye ordusu (öso) ise, patlamalarda onlarca kişinin öldüğünü iddia etti. al jazeera'ye yayınına telefonla katılan öso yetkililerinden ebu katatne, genelkurmay karargahına düzenledikleri saldırıda biri araçla olmak üzere iki bomba kullandıklarını ifade etti. eylemde, toplantı halindeki yaklaşık 50 askeri yetkilinin hedef alındığını, toplantıyla ilgili istihbaratı içeriden aldıklarını öne sürdü.
genelkurmay karargahı'nın önündeki patlama, 18 temmuz'da dört hükümet görevlisinin öldürüldüğü intihar saldırısından bu yana, şam rejiminin zirvesindeki isimleri hedef alan en ciddi saldırı olarak kayıtlara geçti.
şam’da salı günü güvenlik güçlerinin ve rejim yanlısı milislerin bulunduğu bir okulda sabah saatlerinde arka arkaya bombalar infilak etmiş ve olayda en az yedi kişi yaralanmıştı.
ekmek kuyruğuna bomba
ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi'nin iddiasına göre, güvenlik güçlerinin başkent şam'ın banliyölerine düzenlediği helikopter destekli operasyonda , halep'te, deyr ez zor'da , dera'da, kuneytra’da, idlib'te, suveyda'da, hums'ta , hama'da, lazkiye ve haseke’de toplam 183 kişinin yaşamını yitirdi.
obama: esed gitmeli
öte yandan abd başkanı barack obama, suriye halkının acılarının sona ermesi için beşar esed rejiminin son bulması gerektiğini belirtti.
"gelecek, halkını katleden bir diktatöre ait olmamalı" diyen obama, muhalefete baskı uygulamakta ısrar etmesi durumunda suriye rejiminin ''yaptırımlara maruz kalması gerektiğini'' kaydetti.
obama, bugün dünyada protestolara yol açması gereken bir sebep varsa bu sebebin, çocuklarına işkence eden ve evlere roket atan bu rejim olduğunu belirtti.
birleşmiş milletler 67'inci genel kurulu'nda konuşan obama, geleceğin halkını katleden bir diktatöre ait olmaması gerektiğini kaydederek, muhalefete baskı uygulamakta ısrar etmesi durumunda suriye rejiminin 'yaptırımlara maruz kalması gerektiğini' vurguladı.
suriye’de 15 mart 2011’de esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almıştı.
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de 18 ayda en az 27 bin kişi şiddetin kurbanı oldu. ‘terörizme karşı mücadele’ verdiği savunan suriye yönetime göre ise, 3 binden fazla güvenlik görevlisi saldırılarda hayatını kaybetti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar