Ortadoğu
Suriye'de insani kriz uyarısı
BM, iki yıldır devam eden şiddet olayları engellenemediği için ülkedeki yaşam koşullarının daha da kötüye gittiğini, 6.8 milyon Suriyelinin yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Rusya ve Çin karşı
'İnsani durum kötü'
Sığınmacı tehlikesi

bm’nin insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı ve acil yardımlar koordinatörü valeri amos, bm güvenlik konseyi’nde yaptığı konuşmada suriye’deki insani koşullar hakkında karamsar bir tablo çizdi.
amos, şiddeti durduracak bir siyasi çözümün bulunamadığı ülkede, insani krizin daha da kötüye gittiğini belirterek, 6.8 milyon suriyelinin yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.
bm insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı valerie amos, son rakamlara göre 4.5 milyon suriyelinin ülke içinde evini terk ederek başka bölgelere yerleşmek zorunda kaldığını, 1.3 milyon kişinin daha komşu ülkelere sığındığını belirtti.
amos, bm güvenlik konseyi'nde yaptığı açıklamada, suriye'deki güvensizlik ortamı, kısıtlamalar ve maddi desteğin yetersizliği nedeniyle bm kurumlarının 'elinin kolunun bağlandığını' ve bazı temel insani yardım operasyonlarının askıya alınabileceğini vurguladı.
bürokratik engellerin ocak ayından bu yana arttığını belirten amos, suriye'de faaliyet göstermesine izin verilen sivil toplum kuruluşların sayısının 110'dan 29'a gerilediğini söyledi.
amos, her bm kamyonunun kontrol noktalarından geçebilmek için iki bakanın izin belgesine sahip olması gerektiğini, başkent şam'dan halep kentine gitmek için 50 noktayı aşmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
sığınmacı tehlikesi
bm mülteciler yüksek komisyonu yetkilisi antonio guterres de video konferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, sığınmacıların sayısının yıl sonuna kadar 3,5 milyonu geçebileceğine dikkati çekti.
guterres, uluslararası topluma, sığınmacılara kucak açan ülkelerle dayanışma çağrısında bulundu.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform talebiyle başlayan gösteriler, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
bm, suriye’deki çatışmalarda, rejim güçleri dahil olmak üzere en az 70 bin kişinin öldüğü tahmininde bulunuyor.
esed rejimi de isyancılar da farklı değil
bm güvenlik konseyi, suriye’deki olaylarının sonlanması çağrısı yaparken, insan hakları ihlalleri gerekçesiyle şam yönetimi ve isyancıları kınadı.
açıklamada, şiddetin kabul edilemez olduğu ve derhal bitirilmesi gerektiği vurgulandı.
konsey, ülkede yaşanan ihlallerden hem beşşar esed yönetimi hem de muhaliflerin sorumlu olduğunu da kaydetti.
bm güvenlik konseyi ülkedeki krizin çözümüyle ilgili ortak karar alamadığı için sert eleştiriler alıyor.
rusya, çin ve iran'la birlikte şam yönetiminin uluslararası arenadaki en büyük destekçisi konumunda bulunuyor.
bm güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesinden biri olması dolayısıyla kurum bünyesinde veto hakkına sahip olan rusya ve çin, suriye’ye yaptırımlar uygulanmasını öngören üç ayrı karar tasarısını reddetmişti.
suriye'de çözüm için siyasi geçiş öngören cenevre mutabaka'ının uygulanmasından yana olan moskova, önceliklerinin esed'in iktidarı değil suriye'de barışın sağlanması olduğunu savunuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar