Suriye'de iç savaş

Suriye’de işkenceye kınama

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye’de gözaltı esnasında yoğun biçimde işkence yöntemi uygulandığını söyledi. Pillay Şam rejimini ve ülkedeki bazı silahlı grupları kınadı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre, Suriye'de işkence 2013 yılından bu yana artış gösterdi. [AFP-Arşiv]

birleşmiş milletler insan hakları yüksek komiserliği, suriye’de yapılan araştırmalar ve kurbanların ifadelerinden derlenen bilgiler çerçevesinde bir işkence raporu yayınladı.

rapora göre, “rejim güçlerince gözaltına alınan kişilere rutin olarak işkence ve kötü muamele yapılıyor. bu kişiler ‘kabul töreni’ adı altında saatlerce dövülüyor ve aşağılanıyor. bazı işkenceler tüm gece sürerken aynı zamanda tecavüz vakalarına da rastlanıyor.”

“gözaltına alınan erkek, kadın veya çocuklar sokaktan, evlerinden veya çalıştıkları yerlerden getiriliyor veya askeri kontrol noktalarında gözaltına alınıyor. birçoğu öğrenci, aktivist. aynı zamanda aralarında avukatlar, sağlık çalışanları, insani kuruluşlarda çalışanlar da var. bazıları ise sadece yanlış zamanda, yanlış yerde bulunduğundan dolayı gözaltı merkezlerine getiriliyor.”

raporda ayrıca, gözaltı nedeniyle işkenceden dolayı ölenlerin bilgilerine de yer veriliyor. rapora göre bu ölümlerin sebebi işkence.

2013’ten bu yana işkencede artış

raporda ayrıca suriye’deki silahlı muhalif gruplar tarafından da işkence yapıldığı iddialarına yer veriliyor.

insan hakları yüksek komiserliği’nin hazırladığı rapora göre, işkence 2013’ten bu yana özellikle ülkenin kuzeyindeki rakka şehrinde büyük artış gösterdi.

rakka halihazırda irak şam islam devleti’nin (işid) kontrolünde bulunuyor. işid aynı zamanda şam rejimine karşı savaşan muhalif gruplarla da savaşıyor.

pillay işkencenin uluslararası hukuka göre her ne şartta ve zamanda olursa olsun kesin surette yasak olduğunu söyledi. işkencenin savaş suçu olduğunu ifade eden pillay, suriye’de bu yöntemin sistematik ve yaygın biçimde kullanıldığını bildirdi.

rejimi ve silahlı muhalif grupları uyaran pillay işkence ve kötü muameleye son verilmesin, keyfi biçimde gözaltına alınanların ise derhal serbest bırakılmasını istedi.

pillay son olarak suriye rejimine gelişmeleri daha sağlıklı gözleyebilmesi için bm gözlemcilerinin ülkedeki gözaltı merkezlerine girişine izin vermesi çağrısında bulundu.

suriye’de 2011 yılının mart ayında başlayan ayaklanmalar ve devamındaki iç savaşta 150 binden fazla insan hayatını kaybetti. hayatını kaybedenlerin üçte birinden fazlası siviller.

kaynak: al jazeera ve bm

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;