Ortadoğu
Suriye'de kabine belli oldu
Esad'ın başbakanlığa atadığı Riyad Hicab bakanlar kurulunu belirledi, Dışişleri Bakanı Muallim ve İçişleri Bakanı İbrahim Şear koltuklarını korudu.
Haberin Öne Çıkanları
Muallim kabinede
Muhalifler eleştirdi
Sefer'in halefi

suriye'de 7 mayıs'ta halk meclisi seçiminin ardında devlet başkanı beşşar esad'ın riyad hicab'ı başbakan atamasından sonra yeni kabine de açıklandı.
dışişleri bakanı velid el muallim ile içişleri bakanı muhammed ibrahim şear koltuklarını korurken, enformasyon bakanı adnan mahmud yeni kabinede yer almadı.
imam davud savunma bakanı olarak atanırken, rıdvan habib adalet bakanı, muhammed celeyati ise maliye bakanı oldu. sağlık bakanlığına vail nadir halaki atandı.
hicab, suriye rejimi karşıtı protesto hareketlerinin başlamasından bir ay sonra nisan 2011’de hükümetini kuran adil sefer’in halefi olarak göreve gelmişti.
esad’ın baas partisi üyesi hicab’ı ataması muhalefet çevrelerince değişim taleplerini görmezlikten gelmesi olarak görülüyor.
sefer hükümetinde tarım bakanı olan hicab, 1966 deyr ez zor doğumlu ve doktorasını tarım mühendisliği alanında yapmış bir isim.
34 kişi öldü
bu arada suriye insan hakları gözlemevi, ordunun cuma günü çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik düzenlediği operasyonlarda 34 kişinin öldüğünü bildirdi.
esed yönetimine bağlı oldu birliklerinin hums'un merkez mahalleleri halidiye, havle ve rastan'ı ağır silahlarla bombaladığını belirten örgüt, şam'ın banliyölerinde 13, lazkiye ve halep'te yedişer, humus ve hama'da da birer kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
yerel kaynaklar, bölge ile iletişimin kesildiğini belirterek, lazkiye'deki kebine ve akva köylerinin bombalandığını ve çok sayıda sivil yerleşim biriminin zarar gördüğü ifade etti.
şam haber ağı (snn) ise 100'den fazla asker ve şebbiha milisinin 20 tank eşliğinde deyr ez zor'daki havika mahallesine saldırdığını ve rastgele ateş açtıklarını belirtti.
snn, şam'ın merkez mahalleri meydan, kefer susa, aiş, asali, berze'de de cuma namazı sonrası protesto gösterileri düzenlendiğini kaydetti.
annan'dan iran'a çağrı
öte yandan bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan, iran’dan suriye’deki krizin çözümü için destek vermesini istedi.
isviçre'nin cenevre kentinde gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan annan, iran'ın suriye'deki şiddet olaylarına son vermek için harcanan çabalara katkı vermesi gerektiğine inandığını ifade etti.
annan, batı ülkelerinin iran müdahalesine karşı olmasına rağmen, konunun masaya getirilerek müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.
dünya liderlerine suriye'deki şiddet olaylarına son vermek amacıyla hükümet ve muhaliflere yapılan baskıyı artırma çağrısında bulunan annan, son gelişmeleri değerlendirmek üzere 30 haziran'da cenevre'de bir toplantı düzenlemeye çalıştığını söyledi.
annan’ın açıklamalarıyla ilgili bir değerlendirme yapan abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland, washington’un, iran’ın suriye sorununa karışmasına kesinlikle karşı olduğunu bir kez daha tekrarladı.
nuland, tahran’ın yapıcı bir tavır sergileyerek esad rejimiyle ilişkisini koparması gerektiğini belirtti ve “ancak bugüne kadar yıkıcı bir tavır göstermeyi tercih ettiler” ifadesini kullandı.
iran’ın suriye krizine müdahil olması fikri daha önce de rusya tarafından ortaya atılmıştı. ancak abd moskova’nın bu girişimine tepki göstermişti.
'eşzamanlı çekilme'
suriye’de şiddet olayları devam ederken diplomtik girişimler de sürüyor. rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, cuma günü suriye'de şam rejiminin birliklerini şehir ve mahallelerden, 'muhaliflerle eş zamanlı olarak' çekmeye hazır olduğunu açıklamıştı.
suriye dışişleri bakanı velid el muallim ile yaptığı göüşmenin ardından rusya devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, silahların karşılıklı susması için böyle bir anlaşma yapılması amacıyla moskova'nın diğer ülkelerden destek arayacağını ifade etmişti.
lavrov açıklamasında, muallim'e ateşkes ve barış planının sağlıklı bir şekilde işlemesi için daha fazla çaba gösterilmesi konusunda uyarıda bulunduğunu kaydetmişti.
'suriye halkı karar versin'
suriye devlet başkanı beşar esad'ın görevi bırakması halinde kendisine dokunulmazlık verilebileceğine dair haberleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine lavrov, “kendilerini kimin yöneteceğine ve nasıl yaşayacaklarına suriye halkı karar vermeli. dış güçlerin yapması gereken, ülkedeki tüm güçlerin masaya oturup gelecekleriyle ilgili müzakerelere başlamasını sağlamak olmalı” dedi.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 14 bini geçti.
bunun karşılığında devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 2 bin 600’den fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar