Ortadoğu

'Suriye'de savaş suçu işleniyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkede gözlem yaptıkları her yerde şiddet olayları ve keyfi tutuklamaların sürdüğünü açıkladı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Evler yakılıyor

Davutoğlu Annan ile görüştü

Askerlere pusu

Suriye'nin çeşitli kentlerinde ordunun sivillere karşı düzenlediği operasyonlarda ölenlerin sayısı 20'ye yükseldi. [Reuters]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

new york merkezli insan hakları izleme örgütü, suriye hükümetinin, muhaliflerin olduğu bölgelerdeki operasyonlarla ‘savaş suçu işlediğini’ belirtti.

örgüt görevlisi anna neistat, “gittiğimiz her yerde yakılan ve yok edilen evler, araçlar, dükkanlar görüyoruz, akrabaları öldürülen insanların anlattıklarını dinliyoruz” ifadesini kullandı.

neistat, güvenlik güçlerinin onlarca kişiyi keyfi olarak tutukladığını, bu kişilerden üçte ikisinin halen tutuklu olduğunu ve işkence gördüğünü belirtti.

türkiye’nin mardin kentinde bulunan al jazeera muhabiri anita mcnaught da raporun suriye’de şahit olduklarıyla örtüştüğünü vurguladı.

mcnaught, raporda sivillerin evlerinden alınarak öldürüldüğü, evler arasında muhaliflere ait olduğu tespit edilenlerin cezalandırıldığı yönünde bilgiler olduğunu, kendilerinin de bu durumu gözlemlediğini aktardı.

ölü sayısı 20 oldu

suriye'nin çeşitli kentlerinde ordunun sivillere karşı düzenlediği operasyonlarda, hums'ta sekiz, başkent şam'ın banliyöleri ve idlib'te üçer, halep ve deyr ez-zor'da ikişer, dera ve hama'da birer kişi olmak üzere, ölenlerin sayısı 20'ye çıktı.

suriye insan hakları izleme örgütü ise ülkenin 130 ayrı noktasında ordu birliklerinin operasyonlarına devam ettiğini bildirdi.

bu arada yerel kaynaklar, şam'ın kalamun semtinde şebbiha güçlerinin sivil yerleşim birimlerine yönelik yağma ve gasp olayları yaptığını, ayrıca şam'ın madaya bölgesinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 14 kişilik bir yolcu otobüsünün şebbiha güçleri tarafından kaçırıldığını iddia etti.

askerlere pusu

suriye'nin kuzeyindeki halep kentinde silahlı isyancılar, bir grup askeri pusuya düşürü. suriye insan hakları gözlemevi'nden yapılan açıklamada, sabaha karşı el rai yolunda düzenlenen saldırıda ikisi albay 15 asker öldü.

saldırının ardından bölgeye yakın bir başka noktada çıkan çatışmada ise iki isyancı öldürüldü. şam kırsalındaki haraşta’da meydana gelen çatışmada ise altı suriye askeri hayatını kaybetti.

son şiddet olaylarına ilk uluslararası tepki rusya’dan geldi. moskova yönetimi silahlı ‘teröristleri’ bm ve arap birliği özel temsilcisi kofi annan’ın barış planını sabote etmekle suçladı.

dışişleri bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “rusya terör saldırılarını kararlı bir biçimde kınamaktadır” ifadesine yer verildi.

davutoğlu annan ile görüştü

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, bm ve arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan'la telefon görüşmesi yaparak, suriye'deki durumu ele aldı.

diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, davutoğlu'nu telefonla arayan annan, suriye'deki bm misyonunun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

yaklaşık 15 dakika süren görüşmede, davutoğlu da türkiye açısından suriye'deki durumun nasıl göründüğünü annan'a aktardı.

vekil adayı öldü

diğer yandan suriye çarşamba günü güneydeki dera kentinde düzenlenen silahlı eylemle de sarsıldı. bir milletvekili adayı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. ülkenin resmi haber ajansı sana, ulusal birlik listesinden aday olan abdülhamit hasan el taha'nın dera kentinin busra meydanı'ndaki saldırı sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

ülkede şiddet olayları devam ederken bm genel sekreteri ban ki-moon’un barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı herve ladsous, hem suriye'deki muhaliflerin, hem de rejime bağlı güçlerin ülkede ilan edilen ateşkesi ihlal ettiğini belirtti. ladsous salı günü, abd'nin new york kentinde yer alan bm genel merkezi'nde, suriye'de görev yapan bm gözlemci misyonuyla (unsmis) ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

suriye'de şiddetin devam etmesinin kabul edilemez olduğunu ve tüm tarafların derhal çatışmalara son vermeleri gerektiğini vurgulayan bm yetkilisi, “unsmis'de görev yapan gözlemcilerimizden gelen raporlara göre, suriye'deki tüm tarafların şiddeti durdurmada atmaları gereken adımlar var” diye konuştu. ladsous bu kapsamda, ülkede hem suriye hükümetinin güçlerinin, hem de muhalif güçlerin 12 nisan'da başlayan ateşkesi ihlal ettiklerini belirtti.

bm gözlemcilerinin şehirlerde hala ağır silahların bulunduğunu gördüklerini teyit ettiklerini de söyleyen bm yetkilisi, bir basın mensubunun yönelttiği soru üzerine “bm gözlemcileri hums'a ilk geldiklerinde (rejim güçlerinin bu şehirdeki) ağır silah kullanımı ve bombardımanlar sona erdi. bm gözlemcilerinin bu tür önemli bir etkisi var” dedi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;