KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ
suriye yönetimi, ülkeye yönelik bir dış müdahale halinde, kimyasal ve biyolojik silahları kullanabileceğini bildirdi.
başkent şam'da basın toplantısı düzenleyen suriye dışişleri bakanlığı sözcüsü cihad makdisi, söz konusu silahların, sivil halka karşı kesinlikle kullanmayacağını söyledi.
makdisi, suriye'nin kimyasal ve biyolojik silahlarının ordu tarafından çok sıkı bir şekilde korunduğunu ancak 'dış güçlerin' ülkedeki 'terörist' gruplara kimyasal silah sağlamasından ve bunun köylerde kullanılmasından endişe ettiklerini belirtti. sözcü, "böylelikle suçu suriye ordusuna atmak istiyebilirler" dedi.
kimyasal ve biyolojik silahların kullanılmasını yasaklayan 1992 tarihli kimyasal silah konvansiyonu'na taraf olmayan suriye'nin elinde sinir gazı, tabun ve hardal gazı olduğu tahmin ediliyor.
görevinden istifa ederek suriyeli muhaliflerin safına geçen ülkenin eski irak büyükelçisi navaf el faris, geçen hafta yaptığı açıklamada, şam rejiminin kimyasal silah kullanmaya hazır olduğunu öne sürmüştü.
'geçiş hükümeti hazır olsun'
öte yandan arap birliği üyesi ülkelerin yetkilileri, suriye’deki son durumu ele almak üzere katar’ın başkenti doha’da toplandı.
gazetecilere açıklama yapan katar başbakanı şeyh hamad bin casım el tani, arap birliği’nin, muhalifleri ve özgür suriye ordusu’nu acilen bir geçiş hükümeti kurmaya çağırdığını söyledi. el tani, bu yönde her hangi bir işaret görmeseler de, esad’ın görevi bırakması durumunda arap ülkelerinin suriye’nin istikrarlı bir biçimde geçiş döneminin üstesinden gelmesi için her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti.
bu plana tepki gösteren suriye yönetimi ise arap birliği'ni, içişlerine 'alçakça' müdahale etmekle suçladı.
esad, şam'da baskıyı artırdı
bu arada suriye ordusu, helikopterlerle ve zırhlı araçlarla pazar günü başlattığı operasyon sonrasında başkent şam’da bir semtin kontrolünü daha sağladı.
devlet başkanı
beşar esad’ın kardeşi
mahir esad’a bağlı 4’üncü tümen başta barzeh, mezze, kabun, kefer susa ve haresta semtleri olmak üzer silahlı muhaliflerin sığındığı bölgelere saldırı düzenledi.
sert çatışmaların ardından esad birlikleri, isyancıları barzeh'ten çekilmeye zorlayarak kontrolü ele geçirdi. görgü tanıkları, operasyonlar sırasında askerlerin yakaladıkları bazı isyancıları infaz ettiklerini söyledi.
al jazeera’ye konuşan aktivistler, suriye ordusunun destek kuvvetlerle şam’daki güvenlik önlemlerini arttırdığını pek çok bölgeyi güvenlik çemberine aldığını söylüyor. şam’daki çatışmalarda kaç kişinin öldüğü ise henüz net değil
geçen hafta hükümet üyelerinin öldürüldüğü intihar saldırısının ardından silahlı muhalifler, esad rejimini devirmek amacıyla çatışmaları başkente taşımıştı.
suriye'nin resmi haber ajansı sana ise hükümet güçlerinin kabun mahallesini de ‘terörirstlerden temizlediğini’ duyurdu. suriye devlet televizyonu'nda da kabun’daki cesetler, silahlar, iletişim aletleri ve siyancılardan ele geçirildiği belirtilen nakit paralar gösterildi. rejim güçleri cuma günü de midan mahallesinde zafer ilan etmiş ve yabancı gazetecilere mahalleyi gezdirmişti.
operasyonları yürüten 4. tümen, normalde şam dışındaki görevlere katılıyordu. ancak başkentteki durumun kötüleşmesi üzerine, 15 bin ila 25 bin arasında askeri olduğu düşünülen elit birlik bu bölgeye kaydırılarak cumhuriyet muhafızlarıyla birlikte harekata katıldı.
halep'te çatışma var
suriye'nin halep ve deyr ez zor kentlerinde ise şiddetli çatışmalar sürüyor. aktivistlerin verdiği bilgiye göre, ordu birlikleri halep’te muhaliflerin bulunduğu bölgeleri ağır silahlar ve zırhlı araçlarla kuşattı. operasyon ve çatışmalar üzerine yüzlerce aile evlerini terk ederek güvenli bölgelere kaçtı.
muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi, çatışmaların cumartesi günü öğleden sonra kentin bazı bölgelerine yayıldığını açıkladı. örgüt yetkilileri ayrıca, isyancıların tutunduğu hums kentindeki el rastan semti girişinde yoğun çatışmaların yaşandığını, suriye askerlerinin bölgeye girmeye çalıştığını aktardı.
ayaklanmadan iç savaşa
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturduğu suriye insan hakları gözlemevi'ne göre, ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.
devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi ise ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar