Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Kralı Abdullah öldü

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz El Suud, bir süredir zatürre tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Prens Selman bin Abdulaziz yeni Suudi Arabistan Kralı oldu.

Konular: Ortadoğu
Kral Abdullah, son 2 yılda 4 operasyon geçirdi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

suudi arabistan kraliyet divanı bir süredir zatürre tedavisi gören kral abdullah'ın 90 yaşında vefat ettiğini duyurdu.

yapılan resmi açıklamaya göre, kral abdullah'ın cenazesi bugün başkent riyad'da ikindi namazının ardından toprağa verilecek. 

Prens Selman bin Abdulaziz Suudi Arabistan'ın yeni kralı oldu. [Fotoğraf-EPA]

kraliyet divanı, prens selman bin abdulaziz'in yeni suudi arabistan kralı olduğunu da açıkladı. kral abdullah, savunma bakanlığı görevinde bulunan prens selman bin abdulaziz’i 2012 yılında veliaht prens ilan etmişti. ikinci veliaht prens mukrim de birinci veliaht ilan edildi. 

zatürre teşhisiyle hastaneye kaldırılmıştı

suudi arabistan kraliyet divanı, 3 ocak'ta kral abdullah bin abdulaziz’in zatürre şikâyetiyle hastaneye kaldırıldığını ve kısa bir süre tüple solunum desteği verildiğini açıklamıştı.

31 aralık’ta suudi arabistan resmi haber ajansı spa, kral abdullah’ın başkent riyad’daki ulusal muhafız tıp merkezi'nde bir dizi tetkik yaptırdığını bildirmişti. açıklamada kral abdullah'ın sağlık durumuna ilişkin başka detay verilmemişti. aynı hastanede 17 kasım 2012'de sırtından ameliyat olan kral abdullah, son iki yılda dört operasyon geçirdi. 

kral fahd’ın 2005 yılında ölmesinin ardından abdullah bin abdulaziz tahta çıkarak ülkenin altıncı kralı olmuştu.

kral abdullah, savunma bakanlığı görevinde bulunan prens selman bin abdulaziz’i 2012 yılında veliaht prens ilan etmişti. 78 yaşındaki prens selman’ın sağlık durumunun iyi olmaması nedeniyle,  27 mart 2014’te kral abdullah, üvey kardeşi prens mukrin’i veliaht prens selman’dan sonraki veliaht olarak tayin etti.

obama'dan başsağlığı mesajı

abd başkanı barack obama, suudi arabistan kralı abdullah'ın ölümü nedeniyle ailesine ve suudi arabistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

obama, yaptığı yazılı açıklamada, “derin saygılarımla kişisel taziyelerimi ve amerikan halkının üzüntülerini kral abdullah bin abdulaziz’in ailesine ve suudi arabistan halkına iletiyorum” ifadesini kullandı.  

kral abdullah’ın hayatının modern suudi arabistan’ın doğuşundan önce başlayıp, arap ve islam uluslarının arasında bir lider ve küresel ekonominin içinde eleştirel güç olarak ortaya çıkışını kapsadığını kaydeden obama, abdullah’ın, arap barış girişimi’nin ilerlemesinde cüretkar adımlar attığına ve bölgede barış arayışlarına sunduğu katkıya işaret etti.

obama, abd ve suudi arabistan’ın birçok zorlukla birlikte mücadele ettiğini belirterek, “kral abdullah’ın perspektifine her zaman değer verdim ve samimi, sıcak dostluğundan minnettar oldum” değerlendirmesinde bulundu.

abdullah’ın, her zaman içten ve fikirlerini cesurca savunan bir lider olduğunu belirten obama, abd-suudi arabistan ilişkilerinin önemini, ortadoğu’da ve ötesinde bir istikrar ve güvenliğin gücü görmesinin, onun değişmez ve tutkulu düşüncelerinden biri olduğunu bildirdi. obama, iki ülke arasındaki yakınlık ve ortaklığın gücünün kral abdullah’ın mirasının parçası olduğunu kaydetti.

ürdün'de 40 gün yas

suudi arabistan kralı abdullah bin abdulaziz'in ölümü dolayısıyla ürdün'de 40 gün yas ilan edildi. 

ürdün kraliyet divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ürdün kralı ikinci abdullah'ın, cenaze törenine katılmak için isviçre'nin davos kasabasında düzenlenen dünya ekonomi forumu'nu (wef) yarıda kestiği aktarıldı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;