Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'da veliaht prens değişti

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'i kendi isteği üzerine görevden alarak, yerine yeğeni İkinci Veliaht ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz'i veliaht olarak atadı.

Konular: Ortadoğu
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz kabinede değişiklikler yaptı. [Fotoğraf: AP]

suudi arabistan kralı selman bin abdulaziz'in oğlu prens muhammed bin selman'ın da muhammed bin nayif'in yerine ikinci veliaht olarak atandığı belirtildi.

kral selman’ın aldığı bu kararla ilk kez veliahtlık, ülkenin kurucusu kral abdülaziz’in oğullarından torunlarına geçmiş oldu. bu da suudi arabistan kraliyet ailesindeki kuşak değişimine işaret ediyor.

sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmak isteyen dışişleri bakanı prens suud faysal'ın yerine suudi arabistan'ın abd büyükelçisi adil cübeyir atandı.

1975'ten bu yana dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan suud faysal, kral selman'ın dışişleri özel danışmanlığına atandı.

sağlık bakanlığı'na halid bin abdulaziz el falih, çalışma bakanı adil fakih'in yerine mufric el hikbani, ekonomi ve planlama bakanı muhammed casir'in yerine adil fakih getirildi.

hamed suveylim de kraliyet divanı başkanı olarak atandı.

'siyasi deprem'

abd’deki düşünce kuruluşu arab centre of washington’dan halil janshan, veliaht değişikliğini 'en şiddetli seviyede siyasi deprem' olarak niteledi.

al jazeera’ya konuşan, janshan, “artık birkaç saat önceki suudi arabistan yok, bu büyük bir siyasi depremdir” ifadelerini kullandı.

janshan, “bu değişiklik, sağlığı, kararlılığı ve suudi arabistan siyaseti üzerindeki kontrolü bazı uzmanlar tarafından tartışılan kral selman’ın bu tip eleştirilere verdiği net bir cevaptır. bu değişikliğin sadece içerde değil uluslararası alanda da yansımaları olacaktır” dedi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;