mısır'da haftasonunda 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalar sonrası göstericiler başkenti kahire'de tahrir meydanı'nın kontrolünü yeniden ele geçirdi. sakin geçen gece saatlerinin ardından meydanda çatışmalar yeniden başladı. ölenlerin sayısı 20'yi buldu. meydanı boşaltmak isteyen güvenlik güçleriyle askeri yönetimin son bulmasını isteyen göstericiler arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişi de yaralandı.
kahire'den bildiren al jazeera muhabiri sherine tadros, meydandan ayrılmayacakları açık olan protestocuların, polisin yeniden bölgeye girişini önlemeye çalıştıklarını aktardı. tadros, tüm askerlerin gece saatlerinde göstericiler tarafından meydanın etrafındaki cadde ve sokaklara itildiğini bildirerek “halkın askeri rejimin devrimlerini çalmasından endişe ediyor” dedi.
çatışmalar pazartesi günü sabah saatlerinde de devam etti. göstericilerden birçoğu yüzlerinde gaz maskeleri ile güvenlik güçleriyle girecekleri olası çatışmalara hazırlanmıştı. tahrir meydanı'nda olayların kızışması askerlerin göstericilerin kurduğu barikatları zorla aşarak meydana girmesiyle başlamıştı.
polis plastik mermi ile göstericilere ateş açmıştı. göstericiler öfkelerini mermi kılıflarını ve boş kovanları havada sallayarak gösterdi.
askerler ise daha önce göstericileri dağıtırken gerçek mermi kullanmadıklarını öne sürmüşlerdi. mısır devlet televizyonu, içişleri bakanlığı'nı da kaynak göstererek, olaylarda 59 askerin ve 21 memurun yaralandığını bildirdi.
ülkede kahire'nin yanı sıra iskenderiye, el minya, süveyş ve asvan kentleri de polisle göstericiler arasında çatışmalara sahne olmuştu. iskenderiye’de ölen gösterici baha el senusi’nin cenazesine ise yaklaşık 2 bin kişi katıldı. içlerinden yüzlercesi “içişleri bakanlığı yetkilileri eşkıyadır” diye sloganlar attı.
askeri konsey'e tepki
göstericiler, ülkede yönetimi elinde bulunduran yüksek askeri konsey'in perde arkasından iktidarı elinde tutmak için çalışmalar yaptığını öne sürerek bu durumu protesto ediyor.
göstericiler hazırlanan yeni anayasada yüksek askeri konsey’e siyasi bir rol biçilmesi ile konseyin sivillerin denetiminden uzak tutulmasına yönelik planlarını reddediyor.
konseyin yönetimi sivillere devretmesi için kısa sürede takvim açıklamasını isteyen eylemciler, bu talepleri karşılanana kadar gösterilerini sürdüreceğini belirtiyor. ülkedeki reform gösterileri sonucunda şubat ayında cumhurbaşkanı hüsnü mübarek iktidarının son bulmasının ardından geçici olarak iktidarı devralan yüksek askeri konsey, ordu temsilcilerinden oluşuyor.
askeri konsey, şubat ayında eski devlet başkanı hüsnü mübarek’in devrilmesinin ardından yönetimi devralmış ve altı ay içinde seçimlere gidileceği sözü vermişti. ancak ülkede başkanlık seçiminin en erken 2012’nin sonunda ya da 2013’ün başında yapılması bekleniyor.
askeri konsey yetkilileri, yaşanan son çatışmalarla ilgili olarak üzüntülerini dile getirdi ve 28 kasım’da ilk aşaması yapılacak parlamento seçimleri ile iktidarın devri konusuna odaklanacaklarını kaydetti.
ab: şiddet dursun
öte yandan avrupa birliği’nin (ab) dış ilişkiler şefi catherine ashton, mısır yönetiminden şiddeti durdurmasını ve hüsnü mübarek’in devrilmesinin ardından demokratik bir sürece doğru ilerlenmesini istedi.
ashton, yayınladığı açıklamada haftasonu yaşanan sert çatışmalardan dolayı ‘büyük kaygı duyduğunu’ dile getirdi.
seçimler 28 kasım'da
tunus’ta başlayıp, orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini etkileyen arap baharı hareketi, geçtiğimiz şubat ayında mısır’a da sıçramıştı. en az 846 kişinin ölümü ve cumhurbaşkanı hüsnü mubarek’in aynı ay içinde görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç sonrasında, mübarek ve ülkedeki diğer eski devlet yetkilileri yargılanmaya başlamıştı.
son çatışmalar, eski rejiminin noktalanmasının ardından mısır’da en büyük şiddet olaylarından biri olarak görülüyor. ülkede seçimlerin ilk aşaması 28 kasım'da yapılacak.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar