Dünya
Taliban: Güvenlik belgeleri elimizde
Grup, Afganistan’da gelecek hafta yapılması planlanan Loya Jirga toplantısında tartışılacak planla ilgili önemli bilgileri ele geçirdiğini açıkladı.
Haberin Öne Çıkanları
Taliban'dan saldırı iddiası
'Güvenlik planını elimizde'
'Planın kopyalanması mümkün'

taliban tarafından gazetecilere gönderilen mesajda grup, güvenlik planına, haritalara ve başka önemli belgelere ulaştığını iddia etti.
afganistan içişleri bakanı sadık sıddiki al jazeera’ya yaptığı açıklamada, güvenlik planlarının çok gizli olduğunu, dökümanların sadece meclisin dört ya da beş üyesinde bulunduğunu söyledi.
sıddıki, “taliban’ın temelsiz propagandalarının devamı niteliğindeki bu iddia, taliban’ın afgan güvenlik güçlerinin yoğun baskısı altında olduğunu gösteriyor” dedi.
kuzey atlantik ittifakı örgütü (nato) sözcüsü albay jimmy cummings ise al jazeera’ya taliban’ın iddialarından nato’nun da haberdar olduğunu ancak biliginin henüz doğrulanamadığını söyledi.
taliban davetli değil
başlangıç tarihi 16 kasım olması planlanan loya jirga’da (büyük meclis) afganistan’daki çeşitli eyaletlerden temsilciler, etnik gruplar ve sivil toplum temsilcileri bir araya gelerek taliban’la askıya alınan barış görüşmelerini ve amerika birleşik devletleri (abd) ile uzun vadeli ilişkiler gibi konuları tartışacak. taliban ise toplantıya davetli değil.
taliban’ın gazetecilere gönderdiği e mail’de aralarında general curtis scaparrotti adlı bir uluslararası güvenlik yardım gücü (isaf) komutanının, iç işleri bakan yardımcısı general abdul rahman rahman’ın ve genel kurmay başkanı general şer muhammed kerimi’nin de imzası bulunan 20 sayfalık doküman yer aldı.
ancak nato yetkilileri ele geçirildiği öne sürülen dokümanlarda yer alan ve general curtis scaparrotti’ye ait olduğu iddia edilen imzanın gerçek olmadığını belirtti.
taliban’ın elel geçirdiğini iddia ettiği dökümanların arasında devlet başkanını koruyan özel güvenlik görevlilerinin, polis güçlerinin, askerlerin ve ulusal istihbarat servisi görevlilerinin yerleri ve sayılarıyla, önde gelen komutanların adres ve telefonları da dahil olmak üzere çok detaylı bilgiler yer alıyor.
'dökümanları kopyalamak mümkün'
eski içişleri bakan yardımcılarından general hadi halid ise al jazeera’ya dökümanların çok sayıda bakanlığa ve hükümet organizasyonuna gönderildiğini ve kopyasının alınmasının çok kolay olduğunu belirtti.
halid, taliban’ın ele geçirdiğini öne sürdüğü bilgiler doğru olsa bile bu bilgilerin sadece fiziksel detayları ortaya koyduğunu, ancak işe yarar istihbarat içermediğini kaydetti ve bu bilgilerin taliban’a saldırı düzenlemekte yardımcı olmayacağını söyledi.
artan tehditler karşısında başkentin çeşitli bölgelerinde ek güvenlik güçleri görevlendirdi. iddialara göre hükümet toplantının yapılacağı bölgede taliban’a üye saldırganların konuşlanmasını önlemek için ev alım satımını da yasakladı.
bazı iddialara göre ise bir kısım parlamento üyesine mektup gönderen taliban, saldırı düzenleneceğini öne sürerek bu kişilerden toplantıya katılmamalarını da istedi.
taliban geçen yaz düzenlenen toplantıda da devlet başkanının hitabı sırasında intihar eylemcileriyle saldırılar düzenlemişti.
yaklaşık bin 600 kişinin katıldığı toplantı sırasında dışarıdan şiddetli patlama sesleri gelmiş, devlet başkanı hamid karzai ise olayı soğukkanlılıkla karşılayarak “ben bunlara alışığım” demişti.
ancak içişleri bakanı ve istihbarat şefi olayın ardından toplantının güvenliğini sağlayamadıkları gerekçesiyle görevden alınmıştı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar