İşgal sonrası Afganistan
Taliban, 'Katar bürosu' planını doğruladı
Batı’nın savaşı bitirme çabalarının bir parçası olarak görülen girişim, Afganistan’da faaliyet gösteren örgüt tarafından da teyit edildi.
Haberin Öne Çıkanları
Örgütten ilk açıklama
Müzakere için önemli adım
'Ön anlaşmaya' varıldı

afganistan talibanı, katar’ın başkenti doha’da siyasi büro açması konusunda ‘ön anlaşmaya’ varıldığını açıkladı. batı ülkelerinin, afganistan’da süren savaşı bitirmeye yönelik müzakerelere başlama çabalarının bir parçası olarak görülen girişime, kabil yönetimi de destek veriyor.
örgüt, söz konusu gelişmeyi, hem taliban sözcüsü zebihullah mücahid’in e-posta üzerinden yaptığı açıklamayla, hem de ‘cihad’ın sesi’ adlı örgüte bağlı internet sitesinde yayımlanan bir başka duyuruyla teyit etti.
taliban, ‘katar dahil tüm ilgili taraflarla yaptığı ön görüşmeleri tamamladığını’ belirterek, “içerideki (afganistan’daki) güçlü varlığımızı sürdürürken, müzakereler için dışarıda (ülke dışında) da bir siyasi ofis kurmaya hazırız” ifadesini kullandı.
açıklamalarda, afganistan’daki sorunun, abd’nin 2001 yılında başlayan işgali ile başladığı belirtilerek, “bu durumun iki tarafı, afganistan emirliği (taliban) ile abd ve onun yabancı müttefikleridir” denildi.
taliban, uluslararası toplumla mutabakat için yurt dışında bir büro kurmaya artık hazır olduklarını, bu çerçevede katar ve diğer ilgili taraflarla yaptıkları görüşmeler sonucunda ön uzlaşmaya vardıklarını kaydetti.
karzai sonradan destek vermişti
kabil’deki al jazeera muhabiri bernard smith, taliban’ın söz konusu büro üzerinden barış görüşmelerine iştirak edeceğini ilk kez kamuoyuna açıkladığını vurgulayarak, bunun çok önemli bir adım olduğunu belirtti.
karzai, girişime ilk etapta tepki göstermişti. [reuters]
abd ve katar'ın, almanya’nın da desteğiyle doha'da taliban bürosu açılması için gizli görüşmeler yaptığı ortaya çıkmış, bunun üzerine kabil yönetimi katar büyükelçisi’ni danışmalar için çağırmıştı.
daha sonra afganistan devlet başkanı hamid karzai de doha'da taliban irtibat bürosu açılması konusunda fikir birliği içinde olduğunu açıklamıştı.
cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamayla, taliban’ın barış görüşmelerinin ilk adımlarının atılabilmesi için doha’da bir irtibat bürosu kurarak belirli bir adres edinmesine desteğini ifade etmiş, fakat dış güçlerin müzakerelere müdahalesine izin vermeyeceğini vurgulamıştı.
doha üzerinde karar kılınmadan önce, taliban bürosunun türkiye ve suudi arabistan'da açılması da gündeme gelmişti.
nato, 2014 itibarıyla çekilecek
gelinen aşamada, batı ülkeleri ve afgan yetkililer, yurt dışında bir taliban bürosu açılmasını, afganistan’da 11 eylül terör saldırılarının ardından başlatılan savaşı sona erdirecek müzakerelerin başlatılması için destekliyor.
abd başkanı barack obama, 2009 yılının aralık ayında ülkesinin afganistan’daki asker sayısını 30 bin artırarak 100 bin seviyesine çıkaracağını duyururken, aynı zamanda 2014 yılı itibarıyla ülkedeki tüm abd askerlerini geri çekme kararını açıklamıştı. buna göre, abd ve diğer nato ülkelerinin asker sayıları bu tarihe kadar aşamalı olarak azaltılacak.
afganistan’daki abd askeri sayısı, obama göreve geldiğindeki üç kattan fazla arttı. ülkede görev yapan abd askerlerinin 10 bini washington’ın, 90 bini ise nato’nun kontrolünde bulunuyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar