İşgal sonrası Afganistan

Afganistan'ın tercihi Türkiye

Taliban'ın temsilcilik açacağı ülkenin Katar yerine Türkiye ya da Suudi Arabistan olması isteniyor.

Haberin Öne Çıkanları

Taliban temsilcilik açacak

Afganistan, Katar'ı tercih etmiyor

Büyükelçiyi çekmişti

Karzai’nin ofisinden yapılan açıklamada Afgan halkına yönelik şiddet eylemlerinin görüşmeler başlamadan önce sona ermesi gerektiği belirtildi. [Reuters]

afganistan’da taliban ile yürütülmesi planlanan barış görüşmeleri, devlet başkanı hamid karzai ile dini liderler, taliban komutanları ve hükümet yetkililerinin bir araya geldiği kabil’deki  zirvede görüşüldü.

karzai’nin ofisinden yapılan açıklamada, taliban’ın barış görüşmelerini yürütmek için açacağı olası bir yabancı temsilciliğin türkiye ya da suudi arabistan’da yer almasının tercih edileceği bildirildi.

son haftalarda basında taliban’ın katar’da bir temsilcilik açacağına dair haberlerin yer almasının ardından afganistan  çarşamba günü katar büyükelçisini geri çağırmıştı.

haberlere göre abd ve katarlı yetkililer ile taliban’ın üst düzey üyeleri tarafından konu üzerinde uzlaşıya varılmıştı.

haberlerde batılı ülkelerin katar’da açılacak bir temsilciliğin barış görüşmelerini kolaylaştıracağı görüşünde olduğuna da yer verilmişti.

karzai’nin ofisinden yapılan açıklamada afgan halkına yönelik şiddet eylemlerinin görüşmeler başlamadan önce sona ermesi gerektiği de belirtildi.

temsilcilik ile ilk kez tanınacak

taliban ya da kullandığı yeni isimle ‘afganistan islam emirliği’nin katar’da açacağı olası temsilcilikle, grup afganistan’da  2001 yılında abd liderliğindeki koalisyon tarafından devrilmesinin ardından, uluslararası alanda ilk kez tanınacak. 

batılı diplomatlar, taliban’ın katar’da bir temsilcilik kurmasını destekleyerek afgan hükümetiyle barış görüşmeleri için masaya oturmasını sağlamayı ve ülkedeki savaşa son vermeyi hedefliyor.

afganistan’da şeriatın en katı uygulamasını yapan taliban rejimi 2001 yılında abd ve ingiliz askerlerinin müdahalesi sonucu devrilmiş, daha sonra nato’da ülkedeki taliban karşıtı savaşa katılmıştı.

10 yıl süren savaş ve artarak devam eden şiddet olaylarının ardından afgan hükümeti ve batılı ülkeler taliban’ın müzakere masasına çekilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.  ancak bu yöndeki girişimler şu ana kadar hep sonuçsuz kaldı.

nato, 2014 sonunda afganistan’dan ayrılacak. bu tarihten sonra ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanabilmesi grubun uzlaşmayı kabul etmesine bağlı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;