İşgal sonrası Afganistan

Taliban silah bırakmıyor

Afgan hükümetiyle müzakere için Katar'da büro açmasına izin verilen örgüt, cihadın son bulmadığını duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

Örgütün barış şartları

ABD'ye göre ilk aşama

Grossman Kabil yolcusu

Afgan topraklarında 1994 yılında ortaya çıkan Taliban, binlerce öğrencinin katılımıyla iktidarı ele geçirmişti. [Reuters]

taliban örgütü, afganistan'da barışın tesisi için 'siyasi çabalarını' artıracağını ancak müzakerelerin ön koşulu olarak silahlı mücadeleye son vermeyeceğini açıkladı. 

örgütten perşembe günü örgütten yapılan açıklamada, herhangi bir barış görüşmesine katılımın, afganistan cumhurbaşkanı hamid karzai'nin ve hükümetinin meşruiyetinin tanınması anlamına gelmediği belirtildi. açıklamada, cihadın son bulmadığı ve 'işbirlikçi' kabil yönetiminin anayasasının kabul edilmeyeceği de vurgulandı. 
 
ayrıca amerikan ordusunun dört piyadenin, afganistan'da taliban savaşçılarının cesetlerine işerken görüntülenmesinin de, barış görüşmelerini etkilemeyeceği bildirildi.
 
taliban'ın açıklaması, amerika birleşik devletleri'nin (abd) örgütle görüşmeler yapılması yolunda yeni adımlar atmasına yanıt niteliğinde. 
 
abd dışişleri bakanı hillary clinton çarşamba günü yaptığı açıklamada, taliban'la görüşmelere başlanmasına yönelik çabalarda henüz ilk aşamada olunduğunu söylemişti. 
 
clinton ayrıca, taliban'ın, müzakereler başlamadan önce şiddetten vazgeçmesi, el kaide ile bağlarını koparması ve afganistan anayasası'na ve ülkenin yasalarına uyması gerektiğini belirtmişti.

grossman kabil yolcusu
 
abd başkanı barack obama, afganistan ve pakistan özel temsilcisi marc grossman'ı önümüzdeki hafta kabil'e gönderecek. grosssman, taliban'la temaslar için desteğini isteyeceği karzai'yle görüşmesi sonrası türkiye, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri'ne de gidecek. 
 
abd'nin 2001 yılındaki afganistan işgaliyle iktidardan devirdiği taliban örgütüyle mevcut hükümet katar'da müzakere yapmak için anlaşmıştı.

hamid karzai, önceki dönemde taliban'ın büro açabileceği muhtemel ülkeleri kendisine danışmadan görüşen abd ve almanya’ya tepki göstermişti. taliban'la iktidarı paylaşmaya  sıcak bakmadığı bilinen karzai, geçen ay taliban'ın doha'da ofis açtığına yönelik haberler sonrası bu ülkedeki büyükelçisini geri çekmişti. karzai, taliban bürosunun türkiye veya suudi arabistan'da açılmasını istediğini ilan etmişti.

rabbani suikasti planı sekteye uğratmıştı
 
amerikalı yetkililerin 2010'dan sonra almanya'da ve katar'da taliban temsilcileriyle gizli görüşmeler yaptıkları sanılıyor. ancak karzai'nin karşı çıkması yüzünden, görüşmeler askıya alınmıştı. planın rafa kalkmasına yol açan en önemli olay ise, afganistan yüksek barış konseyi başkanı burhaneddin rabbani’nin eylül 2011'de düzenlenen bir bombalı saldırıda öldürülmesiydi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;