Mısır Seçimleri

Tantavi'den Müslüman Kardeşler'e uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Clinton’la bir araya gelen Yüksek Askeri Konsey Başkanı, “Mısır, Mısırlılara aittir. Belirli bir gruba değil” dedi.

Konular: Ortadoğu, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Ordu, koruyucu rolünü sürdürecek'

'Mısır yıkılmayacak'

'Vatan hainliği yapmayacağız'

Yüksek Askeri Konsey Başkanı Tantavi ile Cumhurbaşkanı Mursi arasında çekişme yaşanıyor.
Yüksek Askeri Konsey Başkanı Tantavi ile Cumhurbaşkanı Mursi arasında çekişme yaşanıyor. [Reuters]

mısır’da, yüksek askeri konsey (yak) başkanı hüseyin tantavikamuoyuna yaptığı nadir açıklamalarının sonuncusunda, ülkenin en büyük siyasi hareketi konumundaki müslüman kardeşler'i hedef aldı. tantavi, ordunun ‘belirli bir grubun’ veya ‘dışarıdan destek alanların’ ülkeyi kontrol etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

tantavi, pazar günü abd dışişleri bakanı hillary clinton ile görüşmesi sonrası, ismailiye şehrinde düzenlenen bir askeri törende yaptığı açıklamada, “mısır hiçbir zaman yıkılmayacak. mısır, mısırlılara aittir, belirli bir gruba değil. ordu buna (bir grubun kontrolü ele geçirmesine) izin vermez” dedi.

yak başkanı, “kimseye, özellikle dışarıdan desteklenenlere, orduyu, mısır’ın koruyucusu olarak oynadığı rolden ayırmasına izin verilmeyecek…ordu hiçbir zaman vatan hainliği yapmayacak ve mısır’ı güvenli kıyılara ulaştırana kadar görevini yapmaya devam edecek” diyer konuştu.

clinton, iki günlük ziyareti sırasında hem tantavi, hem de ülkenin yeni cumhurbaşkanı muhammed mursi ile bir araya gelmişti.

amerikan dışişleri bakanı, mursi ile görüşmesinin ardından mısır'daki demokratik değişimi desteklediğini belirterek, abd'nin ülkeye 250 milyon dolar yardımda bulunacağını söylemişti. abd'nin, mısır'da sivil bir yönetim görmek istediğini ifade eden clinton, mısır ordusuna da bu değişimde verdiği destekten dolayı teşekkür etmişti.

iktidar mücadelesi

yak, yeni bir cumhurbaşkanı seçilmiş olmasına rağmen iktidardaki konumunu korumaya çalışmakla suçlanıyor. konsey, seçimden hemen önce, cumhurbaşkanlığının elindeki pek çok yetkiyi konseye devretmişti.

fakat temmuz başında resmen göreve başlayan mursi, devrik lider hüsnü mübarek’in geçtiğimiz şubatta meydana gelen halk devrimi sonucu iktidarı bırakmasının ardından 16 ay boyunca yönetimi elinde bulunduran yak ile anlaşmazlıklar yaşıyor.

konsey ile cumhurbaşkanı mursi arasında, özellikle anayasa yazım süreci ve yargı kararı çerçevesinde parlamentonun alt kanadı halk meclisi’nin kapatılıp kapatılmayacağı gibi konularda güç çekişmeleri bulunuyor.

anayasa yazım sürecini gerçekleştirecek komisyondaki sandalye dağılımının nasıl olacağı, genel seçimlerde düşük oy alan laik devlet yanlısı partiler ile yarışın galibi müslüman kardeşler arasında krize ve daha sonra bu krizin yak'a yansımasına neden olmuştu.

iki taraf arasında son olarak da halk meclisi’nin toplanması ile ilgili sorun yaşanmıştı. mursi, anayasa mahkemesi tarafından feshedilen meclisi yeniden toplamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;